Кой е най-популярният парфюм в света?

Най-популярния парфюм в света безспорно е Chanel No 5 – емблематичният парфюм за жени. Парфюмът chanel No 5 е представен за първи път на 5май 1921година. Той създаден за жените, които харесват елегантни, изискани и шикозни ухания. В не далечното миналото, единствено най-стилните и изискани дами са имали възможността да ползват този аромат.

Неговата история е доста интересна.  Coco Chanel искала „дамски аромат, който да ухае на жена“. Ароматът е бил със сгрешено количество от добавени алдехиди. Coco Chanel е искала 10 пробни аромата, но парфюмеристът е сгрешил количеството в проба номер 5. Но това ухание се харесало на дизайнерката и от там идва прочутото му име. Алдехидите пресъздават така познатия аромат на сапун, който носи и No 5. Началото на този парфюм се отваря със свежи ухания на бергамот, лимон, иланг-иланг и зелена трева.

Сърдечните нотки включват жасмин, роза, нежна момина сълза и корен от ирис. Топлата основа завършва с мускус, ветивер, сандалово дърво, пачули, кехлибар и ванилия. Chanel No 5 е класика в парфюмерийният свят. Чист, свеж, лек и цветен аромат. Перфектен избор за изискани вечери или пък за моментите с приятели през вечерта, за зимните месеци. умерено наситен, но доста траен аромат.

За първи път са били използвани синтетични вещества  – алдехиди, с които да се подготви тази композиция. Алдехидите просто гъделичкат майската роза и жасмина в аромата, в който не може да изолира индивидуални нотки. Можете само да се възхищаваме на шедьовър и да се насладите на съвършената структура.

За първи път в парфюмната еволюция ароматът се поднася в минималистични бутилки, с изчистен дизайн, коронясани с капачки, изрязани като диамант,  който наподобява геометрията на площад Вандом в Париж.  Геометрична, гладка, проста, с перфектни пропорции, уникална. Целта бе постигната с дизайна-  “невидима“ бутилка с пълна прозрачност е получена, различна от пищните творения на Lalique и Baccarat, които са много популярни в момента.

Ароматът е кръстен след поредица от компоненти, които са номерирани. Първият е от 1 до 5, а вторият- от 20 до 24. Coco избрала сериен номер 5 и стартира аромата на пети май (който е петият месец от годината) от 5 компонента. „The Five“ е станал известен с много от звездите, които го рекламират, сред които Мерилин Монро, Катрин Деньов, Карол Букет, Никол Кидман и Одри Тоту. Лицето, което ние с нетърпение видехме и което гъделичка въображението и вниманието ни е първият мъж, който някога е промотирал аромат за жени- Брад Пит.

 

Из историята на Chanel No 5

За автора

Вашият коментар