Коя е Елиза?

На днешния  ден, през 1810 година, Бетховен завършва прочутото си произведение за пиано „На Елиза“. Но коя е Елиза?

Клаус Мартин Копиц казва, че дамата, на която композиторът посвещава творбата си е германската певица Елизабет Рьокел. Известно е, че по времето когато Бетховен е написал пиесата двамата са поддържали близки отношения. „Очевидно това произведение е било посветено на нея, тъй като друга жена на име Елиза или Елизабет в живота на композитора по това време не е имало“ .казва музиковедът.

Лудвиг ван Бетхо̀вен е немски класически композитор, представител на Виенската школа, важна фигура в преходния период между класицизма иромантизма. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката, той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред.

Бетхо̀вен  е познат на мнозинството с "Първа" и "Втора симфония", разбира се "Лунна соната", „На Елиза“ и"Девета симфония". Но това е само малка част от творчеството му.

Бетховен оказва силно влияние на много по-късни композитори, на творци с толкова разнообразни стилове като Брамс, Вагнер, Шуберт и Чайковски. Той проправя път на Берлиоз, Густав Малер, Рихард Щраус и много други.

 

Вашият коментар