Макао – градът свят или там, където Азия играе

Представете си място, в което излизате на улицата и се озовавате пред старинна португалска катедрала

Заслушвате се в градския шум, а чувате китайска реч. Влизате в казино и сте във Вегас, излизате отново на улицата, а сте в Монако. Сега си представете, че не става дума за някое филмово студио с многобройни декори, а за съществуваща дестинация – Макао.

Макао е столицата на автономен китайски административен район, който може да се похвали не само със своя висок стандарт на живот, но и с разнообразието си от история, култура и смесица от традиции и модерност. Намира се на южния бряг на Китай, на изток от другия автономен район – Хонг Конг. Има население от 650 000 души, живеещи на площ от само 30 км2. Макао е била португалска територия само допреди 18 години.

Време е за малко история, след което ще “обиколим” накратко най-интересното, което този район предлага.

Предполага се, че Макао е създаден около 220 г. пр. н. е. Градът не се е прославял с много до идването на португалците през началото на 16 в., които използвали мястото за акостиране на техните кораби и търговия. През втората половина на века, португалски търговци трайно се заселват в Макао, а през 1839-1842 Макао изцяло се присъединява към слънчевата държава Португалия. Следващите години на развитие на Макао са обвити в множество събития, затова нека “стъпим” на улиците на това място, за да видим кое го прави толкова специално.

Една от най-известните забележителности в Макао са руините на църквата Свети Павел. Построена е в началото на 17 в., като цялата и фасадата е била гравирана с рисунки и текстове. През 1835 в катедралата избухва пожар, който изпепелява почти цялата сграда. Оцелява единствено едната страна от нейната фасада. Руините събират голяма част от посетителите на града.

Площадът на сената (Senado Square) е още един спомен от португалската култура в Макао. Намира се в центъра на града и е под егидата на ЮНЕСКО. Площадът носи това име, тъй като се намира срещу сградата на сената. Сенадо Скуеър се е превърнал в културна дестинация, а околните сгради са защитени от посегателство върху тяхната историческа архитектура.

Макао обаче предлага много повече от исторически забележителности. Градът отдавна е културен център, а събития се провеждат през цялата година.

Едно от тях е Гран При на Макау, което от 1954-а събира почитателите на градските състезания. По време на събитието улиците на града заприличват на тези на Монако по време на тамошния етап от шампионата на Формула 1. През март се провежда Фестивалът на изкуствата, през септември Международният фестивал на фойерверките, а в традиция с титлата си “Лас Вегас на Азия”, градът домакинства и покер турнира PokerStars LIVE Macau. Ако пък Макао не е достатъчен, за да задоволи любопитството ви, то Хонг Конг е достатъчно близо, че да си направите дневна екскурзия дотам.

Може още много да се разказва за Макао и все няма да е достатъчно. Ако има градове-държави, то Макао е град-свят. До многовековните португалски катедрали се издигат модерни казина, а китайската култура е видима навсякъде по улиците.

Девизът на Макао си го казва – “Там, където Азия играе”

Вашият коментар