Medium – новата социална мрежа за блогъри

Какво е Medium?

Преди малко повече от година станахме свидетели на една тиха революция в света на социалните мрежи – един нов уебсайт, създаден от двама от основателите на Twitter. Да, говорим за Medium. В началото, да пишеш за Medium е било привилегия и само поканени автори са могли да публикуват, а всички други да четат от различните категории и колекции. Medium се оказва новото място в Интернет, където хората споделят идеи и истории, които са по-дълги от 140 символа, и не са ограничени само до твоите приятели.

Въпреки, че изглежда като стандартна blogging платформа, новата социална мрежа на хората, които имат какво да кажат, е изградена така, че да може едновременно да помогне в създаването на малки истории, които да направят деня ти по-добър, или за цялостни манифести, които съвсем смело могат да променят ежедневието ни.

През последната година, инерцията на Medium като основен играч в blogging платформите успя да наложи тиха хегемония в света на споделянията в социалните мрежи – един от пет материала, които ставаха популярни светкавично в социалните мрежи бяха от Medium.

Ако разгледаме същността и стратегията на Medium, ще забележим следното:

  • Medium е красива и изключително лесна за ползване платформа;
  • Отварянето на Medium към широката публика на блогърите стана бавно, без да спуква първоначално създалия се емоционален балон;
  • Medium всъщност плаща за някои статии;
  • Medium промотира хората, чиито материали са поръчани (платени).

Всичко това изгради идеята, че Medium НЕ е поредната блог платформа с малко повече от обичайните средства за подобен проект, а нещо съвсем различно. Случвало ми се е, да чета реномирани издания като The Guardian и Тhe Economist, но да подмина някоя статия. Когато видя същата статия в Medium, обаче, си казвам "Леле! Как е възможно това?".

Бавно и сигурно Medium се превърна в машина за генериране на огромни количества трафик. Така, една публикация може да живее с дни, а понякога с месеци, което реално превърна "дългият туитър" в нещо повече от блог система – Medium се превръща в убиец на класическите списания!

Всъщност самата стратегия на Medium не се различава много от всяка една друга платформа, но има една съществена разлика – натуралната селекция. Какво означава това? Публикациите, които не струват вниманието на потребителя просто потъват надолу към бездната, а само тези, които са съществени, интересни и завладяващи остават да плуват в Интернет пространството.

Как Facebook отговори на предизвикателството?

Не си мислете, че „Марк Зукърбърг и сие“ са стояли кротко, пиейки чай. Добре забравеният инструмент за създаване на дълги публикации – Notes се потопи в миналото, само за да изплува отново – подобрен, напудрен и с ново име: Instant Articles.

Да, мъченикът на социалните мрежи все още е тук, но Instant Articles се цели да преобърне начина, по който една статия достига до читателите си.

Преди време, всички, които се занимаваме с маркетинг в социалните мрежи, знаехме една проста и лесна рутина – пиши, редактирай, публикувай, сподели в социалните мрежи, гледай трафика. Е, време е да махнем последната част от това изречение и да съобщим, че трафикът си остава във Facebook.

Да, трафикът, който ще генерирате няма да отиде в определената уеб-страница, а ще остане във фен страницата, защото Instant Articles прави това, в което Facebook куцаше – да задържи четящите, а не скролващите хора в социалната мрежа достатъчно дълго, че да кара предприемачите да наливат пари за рекламиране чрез Instant Articles.

С максимална дължина от 50 000 символа (което е изключително много) Facebook заявява, че няма да се даде лесно на предизвикателството, което модерните блог платформи предлагат. Medium беше катализатор, който показа, че един четящ свят може да генерира 30 пъти повече трафик, отколкото свят, който е заспал, натискайки клавиша "надолу".

Засега Instant Articles може да се ползва само чрез предварителна заявка през специалната страница на проекта. Така най-голямата социална мрежа ще успее да предложи онова, за което бизнесът и читателите отдавна мечтаеха – качествено съдържание директно от най-големите блогове в света. В това число и… Medium!

Medium и брандовете

Живеем в епоха, която изисква да се бориш за своите клиенти с всички налични средства, в това число и като прилагаш изпитаните методи на маркетинга чрез съдържание. Medium ти дава аудиторията, която е там, не за да научи светските клюки, а за да прочете нещо важно и съществено. Тук маркетологът в теб може и да потрива доволно ръце, но нещата не са толкова лесни.

Успехът идва тогава, когато твоят бранд успее да адресира своето съобщение към наболял проблем или определена, малка аудитория, която пряко се интересува от твоя бранд. Как да стане това, обаче? Има прекалено много копирайтъри, които могат да направят чудеса, стига да им дадеш поле за изява. А какво по-добро и престижно място за изява от… Medium?

Medium ще стане ли хит в България?

Краткият отговор… по-скоро НЕ. В страни като България, Medium ще остане достояние за по-отбрана англоговоряща аудитория, която обича да чете, учи и черпи вдъхновение от интересни некомерсиални автори.

Колкото за българските блогъри и маркетолози, това е една уникална възможност за достигане до международна аудитория от стотици хиляди читатели по цял свят, чрез качествено онлайн съдържание.

Та… Какво е Medium?

Medium се оказа правилната идея, в правилното време, с правилна аудитория. Обзалагам се, че там ще намериш всичко, което ти трябва по зададената тема. Въпросът, обаче остава – какво прави Medium по-добра и по-голяма от платформи като Blogger и WordPress? Аудиторията! Там всеки чете, а шансовете точно твоята статия да бъде прочетена са огромни!

 

Още материали нa Петър Дяксов можете да намерите в личния му блог

Вашият коментар