Момичетата от The Coathangers върнаха десетки назад в спомени (СНИМКИ)

Американската рокендрол група The Coathangers премина през Пловдив, като част от Европейското си турне. Изцяло женското трио заби на на 7 юни, неделя, на отворената сцена Ядрото в квартал Капана и бе част от програмата “Капана – квартал на творческите индустрии”.

The Coathangers, които са изцяло дамска формация оправда очакванията за група от световно ниво и поднесе неподражаем микс от рокендрол енергия, пост пънк емоция и интелигентно поп композиране – нещо, което публиката прие с отворени обятия.

Концертът започна с Jonny Fiasco от XraYdio, който представи сета си на живо от Лондон през интернет връзка. Между парчетата, които беше подбрал, се включваше с коментари – както с глас, така и с пояснения за сета чрез фейсбук постове. Събралите се фенове в ранния следобед се забавляваха и напираха да видят Jonny през скайп, за да му помахат за здрасти, но за жалост това беше ограничено като възможност, заради слабата връзка и липсата на сигурен wi-fi на сцената – нещо, върху което трябва да се помисли, за да може Ядрото да привлича като локация и по тази линия.

Настроението набираше скорост и малко след 20:00 часа пристигнаха момичетата от The Coathangers. Още с появата си те се настроиха, че това ще е един специален концерт за тях. Самото място, архитектурата на квартал Капана, непринудената атмосфера, безплатния достъп до събитието, откритата сцена, усмихнатите лица наоколо, организацията – всичко предполагаше паметно прекарване.

В този момент дойде ред на Robothko, който след сета от XraYdio рязко смени посоката и засипа пространството с типичната си любов към електронния звук от 80-те и с препратки към синт поп и уейв. Това добави едно танцувално настроение и освободи напрежението и превъзбудата преди очаквания концерт.

Дойде ред и на пиковата част от събитието – живото изпълнение на The Coathangers. Дамите стартираха със стегнати китарни рифове, мелодични бас линии и сценично поведение на топ банда. Като всяка една музика, която е качествена, живото и директно изпълнение винаги те изненадва в надграждащ план – колкото и да си подготвен.

Другата приятна изненада бяха самите хора – изключително разнородна тълпа – от деца и тийнейджъри, през младежи до двойки на средна възраст, както и баби и дядовци – всички се впуснаха сърцато в тази рокендрол въртележка.

След третото парче сякаш на всички им стана ясно, че отстъпление няма да има и всичко това е реално – което заключение доведе до пълно премахване на зъдръжките, хората полудяха и налазиха сцената, впускайки се в неистови танци. Това още повече зарадва трите рокендрол момичета и те прегърнаха смело идеята за тотална забава. Викове на удоволствие се смесваха с хвърчащи обувки от прекалено много танци – емоционалното разголване беше пълно.

Не само дошлите специално за повода се радваха шумно. Живущите и обитателите на квартал Капана бяха в екстаз. Хората излезнаха от къщи и дворове и се включиха във веселбата. Даже групата работещи по облагорадяване и павиране на улиците се присъедини лудо в танците и се сипеха коментари от рода на “не знам къде съм, мисля че сънувам… и музиката преди това, и групата сега – това е осъществена мечта от нашата младост, браво момчета и момичета!”

Никой не искаше това да свършва. Последваха 2 парчета на бис. Хората на сцената се умножаваха. След края на концерта обградиха групата и искаха да се докоснат, да говорят, да се снимат и да притежават каквото и да е от сувенирите, с които бандата разполагаше. Имаше и хора, които дойдоха на следващата сутрин, за да причакат момичетата и да си вземат, ако е останало нещо…

Цялата вечер беше магическа, хората бяха превъзбудени и щастливи. Чуваха се гласове, че подобни събития трябва да се случват всяка седмица. И наистина – защо не. С хубавите неща се свиква бързо. Това беше поредното доказателство, че Пловдив кипи и върви в правилна посока.

Потвърдиха го и The Coathangers, които преди да продължат към следващите дестинации от европейското турне, казаха: “Тук е прекрасно, искаме да останем и да живеем в този град”.

Концертът бе организиран от Сдружение “Общо Бъдеще” съфинансиране от Фондация “Пловдив 2019”.

Фотограф: Андрей Томовски

Вашият коментар