Музей на насилието в Пловдив?!?!

Странно предложение за създаването на музей на насилието в подземията под сградата на Общината, където преди се е помещавало областното управление на  Държавна сигурност, е направено от антикомунисти. Стотици хора са били насилвани, измъчвани и убивани в  подземните килии в периода 1944 – 1959, като до ден днешен има живи свидетели на зверствата (измъчвани и измъчващи).

„Музеят на насилието“ в моето съзнание изникна с неуместна иронична нотка, представляващ тунел на ужасите от увеселителен парк. По стените са провиснали буздугани, камшици и всякакви средства за мъчение, а неистови писъци стряскат осмелилите се да преминат през мрачния, каменен и студен тунел.

Осъзнавайки, че съм непоправимо елементарна и дори цинична, разбрах, че моето поколение в голяма степен е неспособно да разбере зверствата, извършвани срещу осмелилите се да се противопоставят на политическия режим. Неспособно е да си представи всеобщия страх от това да заемеш личната си позиция, неспособно да усети ужаса от разнасящите се стенания на измъчваните хора в центъра на Пловдив.

Тогава първоначалната ми реакция на присмех се замени с уважение и преклонение… и може би подкрепа за създаването на този музей, показващ ужаса, страха и зверствата, които трябва да се помнят…

 

Вашият коментар