Отбелязваме Деня на занаятите

Днес в България отбелязваме Деня на занаятите

Вековното развитие на българския народ ясно проличава в неговото майсторство.  У нас занаятите обикновено са се предавали по наследство от баща на син, от майка на дъщеря. Занаятчийството включва множество дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети.

Грънчарство, дърворезба, иконопис, тъкачество, бродерия, кожарство, медникарство –са само част от традиционните за нас занаяти. Някои от тях се практикуват от векове, а други са сравнително по-нови или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район.

В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Младите са изпращани при майстор–занаятчия, за да усъвършенстват уменията си в продължение на години. В края на обучението те вече могат да създадат собствена дейност, прехранвайки се със своите умения. Индустриалната революция и засилващата се механизация на производствените процеси постепенно намалява или премахва ролята на професионалните занаятчии и днес занаятите често се разглеждат като вид хоби.

Вашият коментар