ПРЕДИ ДА УМРА… „Искам Пловдив да е Европейска столица на културата!“

Това написа на черната дъска едно младо момиче и после го изтри. Сякаш искаше да накара всички, които я бяха заобиколили да повярват, че тази мисия е възможна – Пловдив да стане столица на културата, и то на Европа! Но и тя сякаш не си повярва. Не знам, не успях да я попитам, защото се вгледах в цапаницата, която остана след нея, а после, когато се обърнах тя се бе сляла с тълпата. И се замислих. Боже, колко искам това да се случи. Колко искам да има повече такива нощи в моя град.

И все пак. приключи осмото поредно издание на „Нощта на музеите и галериите“ в Пловдив. Като всяка година и тази Нощ се радваше на засилен интерес от страна на хората, независимо от съпътстващите събитието скандали преди нея. Музеите и галериите бяха претъпкани и влизането в тях беше почти невъзможно…по традиция нормално за самата вечер, нали?
 
noshta_na_muzeite7
 

Но, дори вятърът и не дотам благоприятните климатични условия не попречиха на всеобщата културна еуфория да витае във въздуха и да наркотизира  всеки вдишал от него. Отчасти видяхме същите неща от миналата и по-миналата година, на различни локации в града.  А и отново представянията в „Град и публични пространства“ се радваха на значителна публика, първо заради своята достъпност и второ, заради нестандартността и интересните хрумки на авторите.

И въпреки всичко и тази Нощ показа, че хората са жадни за култура. Някой подготвили „план за действие“, стриктно разчертаваха маршрута си, за да бъдат максимално икономични в изразходването на човешка енергия, други, тепърва запознаващи се с програмата, се опитваха да разгадаят картата с обозначените обекти, а трети просто вървяха и се спираха на всяко място, което им се стореше интересно. А „интересно“ имаше за всеки – от черно-бели фотографии на популярни личности от втората половина на XX-ти век, до нестандартен пърформанс представящ взаимодействието на човешкото тяло със софтуер.

noshta_na_muzeite4

И така за осма поредна година Пловдив отвори вратите си за местни и гости и ги прикани да се запознаят с изкуството и културата и да ги обикнат.

Дано всеки от посетителите да е останал доволен от своята собствена нощ. Дано големият интерес към събитието да стимулира артистите да се развиват, да следят световните тенденции и да създават нови красиви неща. Дано изкуството да е притегателната сила за все повече българи и дано Пловдив съумее да се пребори за званието „Европейска столица на културата – 2019“.

Защото и културата и изкуството, като всяко друго нещо, изисква своето развитие! И тук идва ролята на Фонадация 2019 и  на управниците в Пловдив! Градът би станал една чудесна локация, като столица на културата. Сигурна съм, че цяла година ще се радваме на повече такива вечери. Все още в България витае "обществената тайна", че Пловдив е културната столица на България. Докажете го, че е така и направете всичко възможно това да се случи!

noshta_na_muzeite6

СНИМКИ от Нощта на музеите и галериите може да видите ТУК!

Вашият коментар