Плюенето по фейсбук няма да спре боищата над лекари

Медийната въхрушка и неправилно написаните заглавия за пореден път погълнаха тема, сдъвкаха я и я дефекираха с нея върху безброй фейсбук статуси, малко декларации от разни организации и кой ли не…Министърът на здравеопазването Петър Москов е в центъра на събитията тези дни, заради изказванията си в защита на екипите на Спешна медицинска помощ. За невярното и неизказвано от него твърдение, че "Екипи на спешна помощ няма да влизат в ромските махали". Да започнем с няколко факта:

Цялата драма дефакто започна от телефонно участие на Москов по bTV, в което на практика казва: „Оттук нататък, в тези общности, които търсят правата си и през политическите си лидери, през медийната си възможност за излаз, докато не поемат отговорността си, ще имат много много голяма трудност за посещение на Спешна помощ при тях“. Може лично да го чуете от този линк, малко след 9-ата минута.

В последствие Петър Москов участва и в предаване по Нова ТВ, в което отново уточнява същото: „Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само, ако е осигурена тяхната сигурност. Това включва както и конкретни населени места с определени хора, така и всяко едно място, където има рапорт за инцидент. Както е свързано с младите роми от Радомир, така и българина-рецидивист в Исперих.“ Чуйте от тук, около 5:30-а минута.

Ако под „определени хора“ вие разбирате „цигани“, расистът не е Москов, расистите сте вие.

Цитирани фейсбук статуси имат същата стойност, като потребителските „комюникета“, в които казват на фейсбук, че нямат право да ви ползват снимките ви. Тоест никаква.

Министър Москов уточни на няколко пъти, че не иска да дели хората или престъпността, напротив – даде и конкретен пример, че както има нападения от цигани в пернишко, тама има и нападения от българин в Исперих. Това обаче никой не го чу – чу се това, което той не е казвал.

Фактите са следните: България има огромен проблем със здравеопазването. Един от тях е напускането на завършващите млади лекари, като с пенсионирането на възрастните той ще става все по-видим и тежък. Ако си затваряме очите или го удряме на популизъм, тези проблеми никога няма да бъдат решени. Безспорен факт е, че лекарите ни постоянно са обект на нападения – няма никакво значение от какви хора, всички са български граждани – и едно от първите неща, които един министър трябва да направи, е да се погрижи за тяхната сигурност. И именно това спомена Петър Москов – че трябва да се водят разговори на местно ниво, за да се решат тези проблеми. В нито един момент в неговото изказване не е конкретизирано, че става въпрос за „неходене на линейки в ромските махали“ – това е журналистическа интерпретация, за да се клика повече.

Всичко от тук нататък е популизъм – както журналистически, за да се сътвори драма (успешно), така и съответно отговорът – да защитим ромите от лошия министър, който не иска да праща линейки в ромските махали. Нещо, което той в нито един момент не е изричал.

Директното нападане и залитането в крайности – както от „патриотите“, които прегърнаха журналистическата измислица, че докторите ще оставят циганите да измират; така и от „младите и красивите“, които скочиха на Москов с декларации и гражданска позиция, изразена в статуси и шеървания, не помага на никого. Да се отрича очевидната истина, че лекарите са бити, е безумно – този проблем трябва да се реши, и той може да се реши единствено с диалог и с работа. А безспирното плюене на двата лагера, които спорят върху несъществуващо изказване, ще доведе до едно нещо: затвърждаване на сегашната ситуация.

А тя е, че ежедневно, буквално ежедневно, български лекари са пребивани и заплашвани, докато се опитват да спасят човешки живот. Хвърлянето в расистки и контра-расистки подмятания пък е толкова глупаво, колкото и да кажеш, че лекарите няма да ходят в ромските махали, за да не ги бият, но нямат против да ги бият българи. Хвърлянето в расистки и контра-расистки подмятания обаче е изключително удобно за медиите, чакащи скандали и имресии в сайтовете си. Но е безкрайно далеч от фактите. С една реч: Слушайте сами, не четете преразкази.

За автора

Вашият коментар