Родолюбец по съвест или по задължение, ти избираш

На този ден, през 1878 се е сключил Санстефанският мирен договор, който прекратява Руско-турската война. Война, която по една или друга причина Русия е водила за нея си. Нашите интереси са били съвсем различни, но заедно с тях хиляди българи се хвърлят в боя край Шипка, за България! Това, кой за какво се е борил е без значение. Ние следва да сме признателни на тази държава и винаги да я споменаваме.

Това не е урок по история или патриотизъм. Всеки сам решава дали и как ще почете днешния ден. Но ти си по-българин, ако натиснеш бутона "сподели", ако добавиш един прекрасен колаж на Левски, Ботев и паметникът Шипка?

Не живеем във време на война, в която може всеки от нас да докаже, че е готов да умре за България. Не трябва и да е така, предвид стореното от горепосочените. За да си патриот и родолюбец днес можеш да помълчиш пред паметника на Левски и Ботев, поне за минута. Но това не би било достатъчно, ако за изминалата година не си дарил един лев, един хляб за нуждаещ се българин. Ако си имал възможност да помогнеш, а не си го направил.

Патриотизмът не се измерва с биенето в гърдите, носенето на определени дрехи или цитирайки славните Вазови и Ботеви стихове. Да засадиш дърво или да попречиш на идиота да отсече такова, да се включиш в националната кауза и да покажеш, че ти пука за тази държава и за хората около теб . Това те прави родолюбец.

Родолюбец, който не нарича себе си така, той знае, че е такъв.

Честит празник!

Вашият коментар