Ще дупчим ли билет или не?

На 14-и януари 1901 година  в София е пуснат първият електрически трамвай. Уникалното превозно средство черпи електричество от висящите над него жици и тръгва за първи път от  гарата към площад "Славейков". Това събитие за софиянци в началото на 20 век се счита и за начало на обществения транспорт в града.

Пускането на трамвая у нас става възможно благодарение на първата електроцентрала в Панчарево, която заработва на 1 ноември 1900 година. Първоначално пътниците са обслужвани от 25 мотриси и 10 ремаркета, които са се движили по 6 маршрута.

Понастоящем в България тролейбуси се използват в 14 града: Бургас, Варна, Враца, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Хасково.

 В София е изградена най-дългата тролейбусна мрежа, където има проекти в периода до 2020 г. да се изградят нови девет маршрута, с което общият брой на линиите ще достигне 18, а броят на превозените граждани ще се удвои. Целта е тролейбусните съобщения в града да бъдат най-използвани след метрото и трамваите.

За автора

Вашият коментар