Сложната тема – любов

Защо толкова много копнеем да обичаме, чак дотам, че сме готови да умрем за любовта?

Антропологът Хелън Фишър се заема със сложна тема – любовта – и обяснява еволюцията й, биохимичните процеси, на които тя се основава, и нейната социална значимост. Завършва с предупреждение за възможните катастрофални последици от неправилното използване на антидепресанти.

В своя Ted talk тя разказва по един приятен начин и с хумор за любовта, секса и привързаността от научна гледна точка, за тенденциите в съвременното общество.

 „Мисля, че нашите прародители и хората въобще, са мислили по този въпрос от милион години, когато са седели край лагерните огньове, гледайки звездите. Започнах изследването на романтичната любов, изучавайки психологическите изследвания от последните 45 години и се оказа, че когато се влюбим, в психиката ни настъпват точно определени промени. Първата промяна е, че човекът, обект на чувствата ни, придобива "специално значение"“, казва Хелън.

 За да научи повече за нашата много реална, много физическа нужда от романтична любов, Хелън Фишър и нейният изследователски екип прави магнитно резонансно изследване на мозъка на влюбени хора, а също така и на хора които току-що са били изоставени.

 „И не на последно място, любовта е обсебване. Когато изследвахме хората с мозъчния ЯМР, преди да пусна машината, им задавах всякакви въпроси. Но най-важният въпрос винаги беше същият. "Каква част от денонощието си прекарвате в мисли за този човек?" И наистина, всички казваха: "Цял ден. Цяла нощ. Не мога да спра да мисля за него или нея.“

Гледайте видеото:

За автора

Вашият коментар