Софийското метро-едно огледало на тъжната действителност

Превърналото се в легенда софийско метро празнува своя 16-и рожден ден днес.Шефът на софийското метро прогнозира, че след две  години всеки трети софиянец ще се вози в метрото ежедневно. Сега подземната железница се ползва от 300 000 души дневно.

На 28-ми 1998 година жителите на „Люлин”  за почват да минават булевард „Сливница” за няколко минути.  Метрото- чисто и лъскаво, голяма радост . 10 години по-късно покриването на целия град с удобния подземен транспорт, все още предстои.

Първата отсечка  е била от бул. Сливница до бул. Константин Величков, с дължина 6,5 км и 5 станции.Софийското метро е първото и единствено засега метро в България.  Интересно е , че строителството на Софийското метро е най-евтиното до момента в Европа. Стойността на 1 км възлиза на 30-38 млн. евро.

За жалост според мен проточилият се с десетилетия строеж на софийското метро е и  изцяло образ на цялата българска държава. Символ на немощ, на липса на каквато и да е визия за развитие, на корупция, строителна немарливост, на нищета. Едно огледало на тъжната действителност.

За автора

Вашият коментар