Спортът изгражда увереност у децата

10 начина да насърчим децата да са активни

Дали игра с приятели или семейството или участие в спортни или други физически дейности, всяко движение е добро за детето.

Участието в някакъв спорт учи детето на лидерство и социализация, развива умението да печелиш и губиш, както и на правила, които трябва да се спазват. Спортът помага за изграждане на самочувствието и увереността, мотивира децата да постигат успехи в училище и им помага да придобият социални умения.

Какви са физически ползи от спорта при децата?

• Добра физическа подготовка – децата, които спортуват развиват добра обща физическа подготовка и си създават здравословни навици за цял живот.
• Премахва на стреса – спортът изчиства съзнанието на децата от учебни и социални затруднения
• Усъвършенстване – спортът дава възможност на децата да развият своите таланти. Учи ги на мотивация да дават максимума от себе си, за да постигат по-високи резултати.
 Здравословни навици – спортът увеличава осведомеността за функциите на тялото и как то реагира на различните обстоятелства и ситуации

ОУ „Кочо Честеменски” Пловдив Най-активните училища MOVE Week 2015

Как да насърчим децата да бъдат активни:

1.Научете ги да бъдат активни от малки – активни децата са по-склонни да станат активни възрастни. Колкото по-рано, толкова по-добре

2. Създайте разнообразие – насърчавайте децата да опитат разнообразие от спортове и дейности. Така ще създадат набор от умения и ще открият движението точно за тях.

3. Забавлявайте се –  звучи просто, но основното правило е, че спортът трябва да бъде приятен.

4. Бъдете пример – децата копират своите родители – направете спорта част от вашето ежедневие.

5. Подарете спорт – мотивирайте децата да бъдат активни, като им подарявате спортни уреди, предмети или неща за спорт вместо обикновени играчки (топка, въже, обръч, колело, ролери, плувки)

6. Опитайте нещо ново заедно – опитайте нови дейности семейно, като ски, колоездене, катерене, езда.

7. Бъдете подготвени – носете винаги в колата си различни спортни забавление, които да са ви под ръка – федербал, топка за футбол, баскетбол, волейбол и други

8. Открийте баланса– помогнете на децата да намерят своя собствен баланс между приятели, физически дейности, игра и учене

9. Дайте почивен ден на колата – въведете в графика си ден за предвижване из града без кола.Веднъж в седмицата отидете на училище и работа с колело или пеша.

10. Постоянство –създайте си график с 30-60-минутна активност три пъти седмично

Защо активните деца се справят по-добре в училище, прочетете ТУК

За проекта ACTIVE SCHOOL COMMUNITIES можете да намерите информация ТУК

И помнете спортът спомага за доброто здравословно и общо състояние, не само през детството, но и през целия ни живот!

 
 

За автора

Вашият коментар