Светлината в края на протеста

Знаете ли кой е председател на ДАНС днес? Кой беше назначен преди месец или преди около два месеца? Да, нали. А знаехте ли кой беше назначен за председател на ДАНС преди 4 години, точно след като сегашната опозиция дойде на власт. Цветлин Йовчев. Всъщност сега може и да знаете кой е бил шеф на ДАНС през август 2009-а, но знаехте ли тогава? Ето ви малко оптимизъм.

(За странното „съвпадение“, че сегашната опозиция е сложила човек, който сега е основен силов инструмент в ръцете на новата тройна коалиция ще оставим да си разсъждавате сами.)

Защо оптимизъм? Всички се чудим докъде ще стигнет летните протести. Българското лято. След емоционалната радост, че млади и интелигентни хора, разочаровани от проваления пост-социалистически преход, протестират заедно без хаос, без насилие, с хумор и ирония, винаги последва реалистичният шамар, че всъщност няма конкретни искания за какво протестират. Или по-точно, няма ясна визия как точно ще се постигне.

protesti-bulgaria6
 

Основната разлика между зимните протести, в които освен масовостта нямаше нищо ново, е, че хората са провокирани от бъркането в личната им свобода. Т.нар. високи сметки за ток бръкнаха в джоба на хората и те решиха да излязат на улицата и да споделят, че не са доволни от това, че определена стока или услуга в потребителската им кошница е скъпа. Недоволството на хората обаче беше облечено в безкрайно много варианти за решение – от безумното национализиране, до неизпълнимото за месеци либерализиране на пазара.

 

Днес хората не протестират за пари. Те просто не искат един категорично компрометиран пред обществото човек да отговаря за националната сигурност. Не искат човек, застроявал черноморското крайбрежие(незаконно) да е министър на измислено министерство, което отговаря за строителството. Дали обаче Цветлин Йовчев е по-чиста сълза от Делян Пеевски само, защото има по-приятна визия? Какво е доказателството, че арх. Тихолов е по-лош и ще позволява унищожаването на природата повече от  Асен Гагаузов – човекът, който уволни онази варненка, щото направила забележка, че някой пуши в сградата на МРРБ?

 

protest-bulgaria

Така зададени въпросите са без категоричен отговор, но обществото отговори много по-бързо на тях. Може би защото този път обществото наистина си ги зададе на себе си. И си отговори – не, тези хора не бива да бъдат министри, председатели на силови структури или на горите в Странджа. Излезе и сподели мнението си.

Това, че има протести само по себе си не е повод за оптимизъм. Това, че протестите са забавни и позитивни също не е повод за оптимизъм. Светлината в края на „Цариградско шосе“ е в това, че хората най-накрая започнаха да се интересуват от политика. А това е първото и най-важно условие политиката в страната да започне да става по-добра. Когато не се интересуваш от нещо, то няма как от самосебе си да стане по-добро(за теб), то ще гледа само личния си интерес.

protesti-bulgaria8

Когато не се интересуваш от това какво прави детето ти, то прави това, което смята за най-добро за него си. Когато не се интересуваш от политика, политиците правят това, което смятат за най-добро за тях, без да им пука за народа. Не, че не можем да ги виним, но няма и как да очакваме друго. И съвсем скоро(а може и „вече“) да се изпъчиш гордо и да кажеш „Аз не се интересувам от политика!“ може и да предизвиква присмех и подигравки. И би трябвало да е така.

Това, че хората масово ще се интересуват от политика и, в най-прост пример, ще гласуват в по-голям процент, разбира се, не означава веднага, че „ще се оправим“. Белгия бе в политическа и всички видове съпътстващи кризи около 2 години, а там процентът гласували обикновено е над 90. Хората трябва, а и ако гледаме оптимистично – започват да осъзнават смисъла на „демокрацията“ – че властта е в тях и те трябва да я упражняват.

protesti-bulgaria-kids

Огромен успех в това постигат в може би най-некачествената в България власт – четвъртата. Младитеи интелигентни хора в България все по-рядко вярват на „традиционните“, или по-точно казано, масовите медии. Бързо лепнаха съвсем точни негативни етикети на жълтите в лайфстайла, жълтите в политиката, ако щете жълтите в спорта медии, и вече ги използват само за да им се присмиват или да са наясно откъде черпи материал zhelyo. Намериха обаче и алтернативата си – блогове, некомпрометирани медии, фейсбук. Защото обществото има нужда от интелигентни медии и като едно интелигентно общество, то си ги намира и създава само.

Общо има нужда и от политика и нейната еволюция ще е същата. Хората осъзнават, че тя е прогнила, хората осъзнават, че те са тези, които трябва да я променят с действия и най-важният етап – хората я променят с действия. Светлината в края на тунела е тук –българската политика сякаш излиза от своето еволюционно блато и прави първи плахи стъпки по сушата.

protesti-bulgaria9

Обществото отдавна знае, че политиката е прогнила, а сега се опитва да смени хрилете си с по-подходящи органи, да си поеме въздух и да събере смелост да разбере, че именно то е това, което ще я промени.

Няма да я променят старите играчи. Да, сред тях има страшно много кадърни, интелигентни и добронамерени хора. Те обаче вече са опетнени и отхвърлени, въпреки че вероятно са по-кадърни интелигетни и добронамерени от мен, от вас и от тези, които ще дойдат. Но те са изпълнили своя дълг.

Политиката, държавата, ще я променят тези, които сами са изградили живота си. Не тези, които баща им ги е пращал да учат в Киев, Санкт Петербург или, когато вечее било модерно, Лондон. Ще я променят тези, които са играли на улицата като деца, които „навремето са им вземали всичките жетони“, които са разнасяли листовки или са бачкали като бармани, за да си платят семестъра.

protesti-bulgaria2

А може и да са ходили в чужбина, да са имали късмет със семейство с възможности, но пък знаят какво е да създадеш нещо сам, да се бориш за него, а не възпълничката ти майка да ти го даде в ръцете. Няма чак такова значение – важното е да знаят, че е много по-добре да го направиш сам, а не да чакаш някой да ти го даде. Защото това е следващата стъпка – да разберем, че дори всички ангели от небесното царство да слязат и да станат депутати, България няма да се оправи, ако не почнем сами започнем да си я оправяме. Когато спрем да я чистим за един ден и започнем да я пазим 365, например.

Светът е голям, човешката историята е дълга и, ако се обърнем назад, ще видим, че много държави са били в далеч по-неприятни ситуации, погълнати от мафия, организирана държавна престъпност и ниско лично богатство. Много от тях обаче днес са пример за подражание, мечтаем си за тях, шерваме по фейсбук заплатите им, равните им улици дни след цунамита или вида на затворите им. Те са преминали своя еволюционен път, видяли са своята светлина в края на тунела и са я достигнали.

Оптимизмът е, че не трябва да спираме, да знаем, че думички като „политика“, „партия“ или „бизнес“ не са лоши, а са част от едно нормално развито общество и са уредите, с които ще извървим пътя до края на пост-пост-социалистическия си тунел.

Нашата еволюция като общество започна. Остава да си извървим пътя.

 

Вашият коментар