TEDxBG: Споделянето на идеи – начин за човешка еволюция

В събота се проведе четвъртото по ред издание на TEDxBG. За тези от вас, които ще попитат „Какво е това?“, ще кажа, че това е конференция, даваща трибуна на хора от цял свят да споделят техния опит и наблюдения в дадена сфера, да ни научат на нещо, да ни вдъхновят да се развиваме.

Под общата тема на „посоките“, лекторите ни накараха да се върнем назад, да се обърнем напред, да погледнем навътре, за да разберем какво има навън.

Множество хора от цяла България бяха дошли да чуят нещо ново, различно от обичайния академичен стил на изнасяне на лекции, нещо вдъхновяващо, нещо което наистина се е случило. Това ме накара да се замисля за начина по който прогресира човечеството (ако приемем, че то действително прогресира).  Идеите са в основата на това развитие, а тяхното практическо осъществяване създава поле за възникването на нови идеи.

Живеейки в свят в който идеите носят пари, е много трудно да накараш някой непознат човек да разкрие пред теб творческите си мисли. Всеки се бори еднолично за своята идея или в случаите на иновативните технологии – за патент. Сега човешкият свят търгува с мозъци, а най-важното за тях е те да бъдат консервирани, непокътнати, неизтекли и добре съхранени докато не дойде правилният момент.

 

tedxbg

В корпоративния свят съществува странна параноя, че някой ще успее да прочете мислите и ще открадне идеите… Което според едно изследване, за което чух преди доста време, не е чак толкова невъзможно. Няма да ви отегчавам с детайли за самото изследване, но в общи линии един американски психолог е доказал, че мисълта е особен вид енергия, която се предава (очевидно не съвсем осъзнато от обикновените хора) по телепатичен начин.

С други думи това обяснява човешката параноя от изгубване на собствените си идеи, но също така и затруднява еволюцията ни. Тоест, хората са толкова вглъбени в себе си, в своите мисли, чувства, емоции, успех, кариера и въобще ограничения си личен свят, че забравят да погледнат общата картина и да видят, че са само точка на платното… Отказа да се погледне навън спъва човечеството в неговото развитие и не му позволява да премине на следващото ниво… О да, „следващото ниво“!

Ако трябва да вярваме на теорията на Дарвин за еволюцията на човека и цялата тази история с изправянето на примата и развитието му до хомосапиенс, или съществуващият днес – само „хомо“, то следователно следващото ниво в развитието на човешкия род, би трябвало да е в усъвършенстване на последното придобито качество – разумът (освен ако липсващото звено не са слабоумни представители на висша извънземна раса, прокудени на нашата планета в изгнание… но това не е доказано още).

 

tedxbg2013

Но как да го развиваме, като корпоративния свят е наложил страх от споделянето на идеи. Да, запознаването с редица науки развива менталните ни способности, но книгите не са хора… да, зад тях стоят хора, но с книгите не може да се разговаря. Разговорът, дискусията, дори спорът са тези човешки качества които подтикват хората да мислят и да раждат идеи, а споделянето им ги усъвършенства и ги превръща в основа за нови идеи.

Сега си представете място, където хора действително споделят своите идеи, своя опит и преживявания, и го правят на глас, а не излъчвайки приглушени мисловни сигнали, страхувайки  че някой може да ги улови.

Кажете, това не е ли еволюция?

СНИМКИ от конференцията може да видите ТУК!

(автори:Владимир Петков, Христо Бояджиев и TEDxBG)

 

Вашият коментар