Три години след трагедията в с. Бисер. Има ли виновни?

Сутринта на 6 февруари 2012 г. се скъса стената на язовир Ивайло и освободи висока вълна, която заля цялото село и потопи първите етажи на къщите под вода. Водното ниво в селото достигна 2.5 метра.

Потопът взе общо 11 жертви – 6 от жителите загинаха във водната стихия, други четирима- след като бяха залети по пътищата в област Хасково, един човек почина от инфаркт в село Лешниково при вида на удавените си животни.

Виновни за случилото се, разбира се, още няма….. Не е ясно кой носи отговорността за скъсаната стена на язовир Иваново. Досъдебното производство се води по чл. 335 от Наказателния кодекс, който се отнася за причиняването на наводнение по непредпазливост. Резултат от делото все още няма.

След трагедията бяха организирани редица благотворителни кампании и събития за набиране на средства, с които да се подпомогнат пострадалите.

Общо 41 пожарникари, служители на БЧК и спасители, участвали в преодоляването на последствията от наводненията в село Бисер бяха отличени  с грамоти, отличия на МВР. Трагедията, сполетяла жителите на селото, щеше да бъде още по-жестока, ако местни не бяха се хвърлили да спасяват хората, още преди спасителните екипи да пристигнат. Президентът Росен Плевнелиев връчи медали „За заслуга“ в борбата с бедствието по време на наводненията в село Бисер на Атанас Георгиев, Красимир Колев и Атанас Атанасов.

Вижте тук как студенти от Пловдив помогнаха на хората от с.Бисер.

За автора

Вашият коментар