Unlike за Facebook от г-ца Х

На най-новия си романс г-ца Х. се отдала пълнокръвно и маниакално, както обикновено се случва във връзките й. Необикновен този път бил обаче обектът. Отношенията й с Фейсбук се развили скоростно. В началото тя упорито се дърпала, после започнала да кокетничи, женските номера преминали във флирт. Накрая се предала, направила си профил, накачорила снимки, стихчета, картинки със самодиви, коне и цветя и зачакала развитието на новата си връзка. 

И тя се развила. Г-ца Х. тотално се омотала в нишките на социалната мрежа и прекарвала всяка възможна минута с новия си приятел. Тя искрено се забавлявала от връзката си и се чудела как е пропускала такъв партньор до сега- забавен, динамичен, общителен, непретенциозен. 

В онлайн ежедневието й нахлули хора от минало и настояще, навярно и от бъдещето. Откривала общи познати, общи интереси. Пускала friendrequests, давала like-ове и живеела безоблачно и социално. Като делфин. Или като маймуна. Нали и те са социални – обединяват се в групи и кръгове и така намират тези, с черти най- сходни до своите собствени. 

Излиза, че фейсбук е брънка в еволюционната верига и в това няма нищо противоестествено.

Както при динамичните любови, дребните неразбирателства бързо прераснали в скандал. Поводите за него били двама от новите виртуални приятели на г-ца Х. Спиридон Мврудев (40) – откак открил чудесата на социалните мрежи, станал изключително социален мъж и трескаво търсел своята спътница в живота. Застанел ли пред монитора, мъжка сила се надигала от дълбините на самотното му сърце и се разливала по артериите, а грамадански количества тестостерон изпълвали стаята…И Данаил /Джеки/, 29 годишен хубавец. Тежката артилерия на социалните мрежи. Мъж за влюбване, ако се съди по апетитните му профили. И да – определено искаш да получиш неговия Like. Преживяванията с двамата могат да са повод за два отделни и предълги разказа, но важното било, че заради тях настъпил краят на романса с Фейсбук. 

Да се върнем на маймуните и делфините.

„(…)всички китоподобни установяват силна връзка помежду си, не само на семейни, но и приятелски начала, като се наблюдава и междувидово взаимодействие (…)

Делфините са известни и със силно развитото си чувство за взаимопомощ; наранени или болни индивиди не се изоставят сами и дори активно им се помага да изплуват на повърхността за да дишат.(…)
Делфините често изскачат над водата, понякога изпълнявайки сложни акробатични фигури. Все още не се знае с каква цел правят това, но по всичко личи, че го правят по-скоро за собствено удоволствие или като един вид ритуал.”

Така пише в Уикипедия. 

„..за собствено удоволствие или като един вид ритуал”

Каква е целта на социалната мрежа- удоволствие, ритуал, общуване? Общуването е споделяне, сетивност- звук, картина, допир, мирис. Чуваш вълни, пяна те плисва по босите крака и ти мирише на сол. Има човек до теб. И вие общувате. Помежду си. И с Безкрая, особено много общувате със Съвършенството. Изпълнявате ритуал. Сетивата са натъпкани до пръсване. Част сте от социалната мрежа на Вселената. 

И не е нужно да се поствате как оставяте стъпки в пясъка. Вероятно никой не се вълнува от това. От цвета на коктейла ви, от чайките, гларусите и мацките покрай вас- също. 

Нека признаем – всеки вероятно се е озовавал неконтролируемо оплетен в паяжините на някоя социална мрежа. И всеки е имал контакт с някой Спиридон и Джеки. Но да оставим фактите да ни стреснат. Навреме! В Черна гора вече има клиника за лечение на зависимост от Фейсбук, Туитър и други социални мрежи. Част от пациентите са тийнейджъри и млади хора, прекарвали по 15 часа дневно в онлайн общуване (15 часа!!!).

Учени и психолози от всички краища на света (за Северна Корея не съм сигурна) отделят внимание на проблема и провеждат купища изследвания. Някои от тях потвърждават, че пристрастяването е подобно на това при алкохолизъм и наркомании. 

Механизмът е прост: получим ли Like, получаваме и дозичка допамин. Също като след кока или трева. С времето свикваме с този ефект и за да го достигнем, увеличаваме дозата. 

Ако скролването на нюз фиида във фейсбук ви носи и наполовина толкова удоволствие, колкото гмуркането в хладната морска вода, напуснете работа и стойте цял ден пред монитора. Би си заслужавало. Но преценете дали ще успеете да помогнете на приятел, седейки пред синия екран…бихте ли могли от там да го избутате до повърхността, за да си вземе въздух. 

Достатъчно социалнa ли ви е социалната мрежа?
/следва продължение/

 

Вашият коментар