Запознай се с Читателите на Пловдив (СНИМКИ)

На 19.06 в залата на Народната библиотека в Пловдив се състоя връчването на наградите Читател на годината от 5 до 105 години. Залата беше изпълнена с любознателни любители на книгите от всички възрасти. Представителството на НБ „Иван Вазов“ връчи своите награди и грамоти на най-запалените от тях.

Екатерина Полякова, завеждащ отдела, с гордост сподели, че заедно с най-редовните си читатели се чувстват като едно семейство, защото дните им преминават в читалните.

За ползите от четенето аз мога да ви говоря дълго и напоително, но предпочитам да ви запозная с отличилите се читатели, които имат какво да кажат по въпроса:

Запознайте се с Мила Николова

Едва на три години и половина тя стана най-младият Читател на годината. Нейната любознателност и интересът към приключения често я водят в библиотеката. Любимите й приказки са за принцеси. Тя обожава по цял ден да открива нови и нови любопитни герои и факти от страниците на най-различни книги, като не се спира само на красиви илюстрации.

Другата й страст са книжките за динозаври, които никак не намира за страшни, а даже напротив – смята ги за интересни. Като я питам каква иска да стане като порасне голяма, съвсем в духа на любимите й приказки, тя ми отговаря „Искам да бъда като Рапунцел“.

С помощта на близките си малката принцеса използва вече и литература на немски и английски език. Ентусиазмът й е заразителен, макар съвсем срамежливо да приема наградата си. Майка й чете от съвсем ранна възраст като двете са чели любимите книжки на Мила толкова пъти, че ги знаят наизуст.

Следващият малък голям читател е Ивайло Биков. Той е възпитаник на  ОУ „Екзарх Антим I”, а на есен ще бъде втори клас. Ивайло Биков е редовен читател от четиригодишна възраст.

Наред с „Лили Чудото“, „Малкият Никола“ и „Матилда“ той търси и романи, които провокират въображението му.  Не се ограничава само до книги, подходящи за неговата възраст. Сред новите му любимци е Робин Худ. За разлика от своите връстници не е попаднал в плена на компютърните игри, а намира нови и нови приключения и чудни светове в любимите си книги.

Весела Иванова Гелева е завършила НУМТИ със специалност „Пиано“ и „Музикознание“. Работи като доцент по хорово дирижиране в АМТИИ, както и като диригент на Академия смесен камерен хор „Гаудеамус“ и хора при храм „Сета Троица“ в Пловдив. Интересът й към четенето и литературата е дългогодишен , свързан със семейната среда и отношението на родителите й към книгите, образованието и изкуствата. Чете от съвсем малка и до днес е активен читател във всички сфери на знанието и литературата. Дългогодишен посетител на Библиотеката, където винаги открива нови вдъхновения из безбройните редици от прашни томчета или  съвременна литература.

Росина Георгиева Кокудева е докторант и хоноруван преподавател във Факултета по славянски филологии на СУ „ Св. Климент Охридски“. Дисертацията, върху която работи, е в областта на българо-чешките литературни паралели и по-специално – върху приказното творчество на Ангел Каралийчев и Божана Немцова. По последни данни за изминалата година е прочела 192 книги. На въпроса ми дали й остава време да чете за удоволствие, тя усмихнато отговаря, че за нея четенето никога няма да се превърне в ангажимент. Винаги намира време да разпусне с някое любимо заглавие. Книгите не само я зареждат, ами я и разтоварват след дълъг и уморителен ден. В последните месеци библиотеката се е превърнала в истинско работно място. Благодарение на отзивчивия персонал, тя бързо напредва с работата си в приятна творческата атмосфера.

Димитър Симеонов Топузов е докторант и преподавател по Семейно и наследствено право в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Дисертационният му труд е посветен на недействителните клаузи в брачния договор. Библиотеката се превръща в неизменна част от неговото ежедневие, където намира всички необходими материали за научните си трудове и винаги получава компетентно съдействие. Уилям  Фокнър и Оскар Уайлд са едни от имената, които сочи за най-въздействащи автори, оказали влияние върху живота му.

Посланието, което всички читатели отправиха днес, беше гръмко и запомнящо се : „Открийте магията на книгите и се потопете в нея.“

За автора

Вашият коментар