Защо минаваме “под масата” на Разпети петък?

Днес, денят, в който е разпнат Иисус Христос, е и най-строгият пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият  вода. В петък не трябва да се подхваща каквато и да е работа, дори съществува и поверие, че човек не бива да се къпе или бръсне на този ден.

През деня не се служи литургия, защото в този ден сам Господ принесъл себе си в жертва. Вместо това се извършва богослужение, наречено Царски часове. Припомнят се Христовите страдания, смърт и погребение.

Пред олтара в църквата се изнася кръста, а пред него върху масата се постила плащеницата. Богомолците минават под нея, целуват кръста в израз на скръбта и разкаянието си.

Защо всъщност минаваме “под масата” на Разпети петък?

Казват, че този ритуал носи здраве, късмет и дори опрощава греховете. Тези тълкувания са всъщност плод на суеверие. Минаването под масата е един вид пристъпване към гроба Христов.

Вярващите целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и кръста и полагат цветята. След което се навеждат и преминават под масата. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен.

За автора

Вашият коментар