Камерата на Би Би Си отново снима в Пловдив

Пловдивският общински ансамбъл Тракия бе представен в популярната поредица на Би Би Си „Great Railway Journeys Continental“. Това е един от най-известните пътеводители за британски туристи, в ролята на телевизионен гид в него е британският журналист и бивш член на Европейския парламент – Майкъл Портильо.

В епизодa, излъчен за първи път на 16-ти октомври, водещият представя Пловдив с думите: „Ако се чудите кой е този величествен и приказно изглеждащ град, ще ви кажа, че тук има приказна жилищна архитектура и се намираме на старта на маршрут на Ориент експрес от София до Истанбул.“  Той запознава накратко зрителите с историята на града и с традиционните тракийски  танци.

„Наистина танците са много красиви, носиите са прекрасни…” – така Майкъл Портильо анонсира ансамбъл Тракия, танцьорите, на който в този момент изпълняват част от своя репертоар на сцената на Античния театър. Следва неговото запознанство с традиционния танц Ръченица и опита му да играе заедно с танцьорите.

В поредицата на Би Би Си „Great Railway Journeys Continental“ Майкъл Портильо пътува на изток през Балканите по най-екзотичните участъци на маршрута на Ориент Експрес, въоръжен със своя верен пътеводител от 1913г., на британския писател Джордж Брадшоу,. Неговото пътуване започва в София, столицата на България и включва спирка в древния град Пловдив.

Това е вторият екип на Би Би Си, който в рамките на 2 години се снима в Пловдив. През 2014та бе заснет и излъчен филм, чийто фокус бяха археологическите проучвания в града. Той бе гледан от над 80 милиона зрители.

Късометражен филм за Пловдив, който само в рамките на няколко минути ни кара да въздишаме, да се усмихваме и с умиление и наслада да се любуваме на познати и нови кътчета от Пловдив. Гледайте тук.

Гледайте късометражен филм за Пловдив с топ дестинациите, които задължително трябва видиш в града

За автора

Вашият коментар