10 годишен с рекорден брой бутилки от алкохол (снимки)

Меружан Вартанян с колекция от 693 50-милилитрови шишенца с алкохол

Меружан Вартанян е само на 10 години от Пловдив, но вече може да влезе в рекордите на Гинес. Най-напред събира войничетата от шоколадови яйца, после се преориентира към монети, но през септември миналата година намира истинската си страст – 50-милилитрови или по-малки шишета с алкохол

До момента Вартанян е събрал 693 шишета с уиски, водка, текила, ликьор, коняк, бренди, шнапс, абсент, джин, узо, ракия, вино, изобщо от цялата гама с алкохолни напитки. А от скоро Меружан притежава и собствена лимитирана серия арменски коняк, произведен в завода в Ереван.  

 

Непрекъсното попълва сбирката си с оригинални екземпляри, сред които един от най-ценните е шишенцето текила „Lajita“, в която плува гъсеница. „Когато наши приятели попитат какво прави тази гадинка вътре, той им отговаря авторитетно:

„Ами продават я направо с мезето!“ И те избухват в смях“, разказва майката Надя.  

На етикета производителят е поставил снимка на колекционера. По-любопитното е, че питието в 50-милилитровото шишенце е 20-годишно или два пъти по-старо от момчето. Намира миниатюрните бутилки за много оригинални и сладки.

Началото на колекцията било положено през септември 2013 г., когато семейството било на екскурзия в Австрия. Там на една витрина Меружан видял ликьор „Нанерл“ в 50-милилитрова бутилка с формата на цигулка.

„Толкова ми хареса, че не можех да откъсна очи от нея и веднага се помолих на нашите: „Нека да я вземем, това ще ми е сувенирът от Виена!“, разказа той. Само за месец кутията за обувки, в които нареждал колекцията, отесняла. Преместил сбирката на един рафт в стаята си.    

След Нова година станаха толкова много, че се наложи и направихме допълнителни витрини – има по една в детската, в спалнята и в коридора, споделя таткото Рубен Вартанян.

Колекционер от Варна го посветил в тайната как да запазва съдържанието на шишенцата. „За да не изветрява алкохолът, гърлото се запечатва в восък. Ползват се неароматизирани бели свещи, които се разтапят. Запечатката трябва да бъде прозрачна, за да се вижда, че бутилката не е отваряна.

Много е важно върху капачката да не остава капка от восъка, защото разваля естетичния вид“, обясни третокласникът. И признава, че в началото не можел да се справи сам и родителите му помагали, но вече се оправя отлично и без тяхно съдействие. 

За автора

Коментари (1)

Вашият коментар