Олеле, петък 13-и е!

Още един петък тринайсети! Още един ужас за фаталистите и за всеки който си плюе три пъти в пазвата, хвърля сол през рамото, пожелава на някого да го насерат кокошките и изпадат в колапс, когато някой отвори чадър в затворено помещение.

Съществуват много хипотези за произхода на това странно суеверие, като някои от тях са свързани с датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. В Рим от своя страна се събирали по групи по 12 и вярвали, че 13-ят е самия дявол. Според нумеролозите числото 13 е страдалческо, защото е поставено след числото 12 – 12 месеца в годината, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. А в картите Таро картата на смъртта е под номер 13.

Истината е, че… всъщност не знам дали това е истината, но това е просто число, което не носи нищо друго освен номериране на дните от месеца и седмицата. И за всеки то означава съвсем различно нещо, а страхът е този, който ни кара да обръщаме внимание на незначителните неща, които са се случили през този ден.

За автора

Вашият коментар