10 коледни подаръка извън клишето

Искате да зарадвате семейството си, любимите си и приятелите си за Коледа, но Ви е писнало от клишираните идеи и подаръци? Разбираме Ви! Колкото повече време минава, толкова повече желаем да разнообразим, защото нека си го признаем – колко различни пуловера може да избере един човек в живота си? Един, два, три… стига вече! Идва 2020-та и е време да измислим нещо по-интересно и запомнящо се.

Ето нашите предложения за нестандартни подаръци, които спокойно може да използвате за предстоящите празници.

Винен или кулинарен тур

Звучи малко снобско, но изобщо не е така. В момента на пазара се предлагат винени или кулинарни турове за един, двама и четирима в различни дестинации из България. Най-близкият винен тур до Пловдив е този във вила Юстина. Освен дегустация на напитката на боговете и на домашно приготвени мезета, домакините ще Ви разведат и из градината си, пълна с козички, сърнички и други очарователни животинки. Ако предпочитате кулинарните, предлагаме ви шоколадовия тур на „Гайо“, в който не само ще се запознаете със спецификата на какаовите зърна, но ще имате възможност да сътворите собствен занаятчийски шоколад.

Билети за концерт

Класика в жанра, но не от клишираните такива. Ако се чудите какво да подарите на приятелите или половинката си, концертът винаги е удар в десетката. Любимата група или изпълнител на живо е не само невероятно преживяване, което ще остави дълготрайни спомени, но и показва лично отношение към вкуса на ближния Ви. А ако вкусовете ви не се припокриват, просто му/и подарете два билета с уговорката да заведе някой друг. Това по никакъв начин няма да навреди, даже напротив -ще засили изненадата, защото ще е споделена с някой, който я оценява също толкова силно.

Ретро игра

Разбира се, подобен подарък ще има ефект, ако е за някой възрастен. Истината е, че нашето поколение израсна във времето, когато електронните и телевизионни игри започнаха да навлизат. Всяко хлапе от 90-те се радваше, ако може да се домогне до Нинтендо, електронен Тетрис, Sega или PlayStation 1, защото се случваше рядко. В най-добрия вариант едно имаше някое от изброените и всички се събирахме да играем у тях. За ваша и наша радост през 2019-та ретрото в технологиите се завърна и дори сега имаме възможност да се забавляваме с любимия си „Супер Марио“. Разтършувайте се из интернет и Ви гарантираме, че ще откриете нови „стари“ конзоли, които ще превърнат получателя им отново в дете.

Ръчно изработено произведение на изкуството

Хората са толкова многопластови и всестранно развити, че сигурно поне 80% от четящите притежават талант в областта на изкуството. Защо не впрегнете този талант и с него да зарадвате най-близките? Какъв по-хубав подарък от този, който сте измайсторили с двете си ръце? Това е голям израз на любов, защото сте отделили от личното си време, труд и въображение. Дали ще нарисувате картина, ще направите майсторска фотография в рамка, ще напишете авторска приказка, ще изработите нещо занаятчийско – изборите са многобройни спрямо възможностите Ви.

Любима книга първо издание

Да подариш книга е често срещано явление, но можем да го разчупим, ако се постараете малко повече и откриете в антиквариатите любимата книга на ближния си в първо издание. Разбира се, то няма да е толкова запазено, колкото ново, но ще носи онзи старовремски и аристократичен нюанс на антиките. Първите издания на литературни произведения са скъпи и ценни. Трудно е да ги откриеш, а веднъж направиш ли го най-вероятно ще останат в семейството на получателя и ще се предават през поколения. Да притежаваш подобен артикул е все едно да притежаваш парче от историята.

Домашен любимец

Този подарък е подходящ само за хора, за които сте сигурни, че искат животинка, но още не са се наканили. Особено препоръчителен за деца. Да живееш с животно е огромен дар, трудно може да се сравни с нещо друго. Затова, ако знаете, че приятелите Ви или някой роднина отдавна копнее за куче, коте, хамстер, костенурка или каквото и да е, не се колебайте. В момента в Пловдив върви кампания за осиновяване на кученца от общинския приют. Отделно има достатъчно частни приюти за котки, както и много бездомни мъничета на улицата. Със сигурност е много по-добре да осиновиш, отколкото да купиш.

Виртуална реалност

Вече има няколко пункта, особено в столицата, където може да откриете виртуална реалност и да се включите. Идеята е, че за час бивате свързани с аватари, които трябва да изпълнят определена мисия в определена ситуация. Най-често срещаните са на космическа тематика. Играе се с горната част на тялото, без физическо натоварване, така че се отпуснете – няма да се потите излишно. Всъщност движенията са умерени и се улавят от сензори, поставени около тялото Ви. Но какво се случва под каската, какво виждате и срещу какво ще се изправите, оставяме на вас да разкажете.

Адреналин

Скачане с бънджи, издигане с балон, стрелба с лък или пистолет, конна езда, скок с парашут, офроуд, рафтинг и още много, много идеи, всичките допринасящи за покачване на адреналина. Екстремните преживявания оставят дълги спомени в съзнанието точно като концертите, но също така и предизвикват сетивата, интелекта, тялото. Карат те да се почувстваш жив, изразходват накуп насъбралата се агресия. Те са отдушник и страшен кеф, така че ако имате по-откачени приятели, изборът е лесен.

Кутии/книги с предизвикателства

Напоследък почнаха да се появяват продукти – книжки, кутии и подобни с предизвикателства. Идеята е, че те са за определен период от време – 30 дневно предизвикателство, 60 дневно предизвикателство, 365 дневно предизвикателство и прочее. Изписано е по едно предизвикателство за всеки ден, което трябва да изпълниш. Вървят в различни вариации – забавни, за влюбени, за пътешественици. Нестандартни са, интересни, а и най-важното – последователни.

Фестивал

За Коледа заведете любимия си човек на желан от него фестивал. Ако обича занаятчийския дух, домашни сладкиши и бира, заведете го на Капана фест, независимо дали сте от Пловдив, или не. Ако няма подходящи в зимния период, може да е билет за предстоящ. Харесва татуировки? Вземете му/ѝ пас за Тату феста! Обича комикси, супер герои и анимета? Comic Con е неговото/нейното място. Запален любител на историята – всяко лято се организират различни реанакторски фестивали. Обича театър – и тук изборите са не един. Влюбен е в морето? Първи юли е далеч, но може да е допълнение към перфектния подарък.

Каквото и да изберете сме сигурни, че ще е от сърце. Но не забравяйте, че въпреки всички материални облаги, най-големият подарък, който може да дарите, е любов.

Екипът на MediaCafe Ви пожелава Весела Коледа и Щастлива Нова Година

Снимка на корицата: Александър Карамфилов

Вашият коментар