Проектът 100 на 100 пловдивчани с голямоформатна изложба в Зала 2019

На 17 декември от 18 часа в най-новото експозиционно пространство в града Зала "2019" на ул. "Гладстон" 32 ще бъде представена изложбата "100 на 100 пловдивчани" на куратора Костадин Отонов

Кураторският проект има петгодишна история, припомня художничката Вихра Григорова:

„Всичко започна с първата изложба от творби на пловдивски художници в галерия „А+“, открита под заглавието „100 на 100 пловдивчани“

В нея десет от ключовите пловдивски художници представиха по една картина с размери 100 х 100 см – всеки със своя стил и визия за живописта, подчинен на указания формат, но верен на своето творческо кредо. Така закодираните в заглавието 100 на 100 станаха не просто сантиметри, а разшириха смисловата връзка като 100 процента, нещо напълно автентично, истинско и пълноценно – и то от Пловдив.

Кураторът Костадин Отонов и неговият екип провидяха в тази символика не само стопроцентовата връзка на авторите с нашия град, но и дадоха стопроцентова гаранция, че предлагат за зрителя стопроцентов продукт.“

В последвалите изложби постепенно се включват автори от цялата страна, свързани по някакъв начин с Пловдив. А размерът вече е 100 +. Броят на художниците също приближава стотица.

Както отбелязват организаторите, именно квадратът 100 на 100 см бележи границата между камерния и големия формат и дава възможност както за кавалетен, така и за монументален подход. А идеята на куратора е да отвори пространство за размаха на художника, да даде на публиката рядката възможност да се срещне с цяла колекция от творби с подобни размери.

Изложбата, организирана от галерия А+, се осъществява със съдействието на Дружеството на пловдивските художници и Градска художествена галерия – Пловдив.

Проектът е част от Културния календар на община Пловдив за 2019 година. Изложбата е с вход свободен и може да се види до 20 януари.

Вашият коментар