А вие посрещнахте ли лазарките?

Една много интересна и древна традиция е лазаруването. Тя е свързана с празника Лазаровден, който се отбелязва 8 дни преди Великден.  Обичаят е обвързан с различни ритуали и символизира порастването на момичето в мома, като се смята, че момичетата преминали през ритуала вече могат да се задомят.

Бъдещите лазарки се събират предварително както коледарите, за да си припомнят стари и да усвоят нови песни, посветени на този празник. Това става на свети 40 мъченици.

На самия празник Лазаровден те започват да обикалят къщите на хората като изпълняват различни песни. Повечето от песните не се повтарят, защото те се изпълняват в зависимост от социалното положение на човека в семейството и обществото. Лазарските песни са съпроводени от ритуални хора и ръченици. Ако случайно лазарките пропуснат някоя къща, то според народната вяра нейните стопани ще ги сполети нещастие.

В обреда липсват елементи на тайнственост (типични за голяма част от българските обичаи). Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет – шест от тях, две групи по три, наречени "поялици", пеят по домовете, други шест – също "поялици" (пак две групи по три), пеят по пътища, ниви, а две, наречени "шеталици" играят (шетат) една срещу друга, когато пеят песните по къщите за членовете на домакинството

Характерно е обредното облекло на лазарките – невестинско празнично облекло (взето от невести): сая, алена скутачка, невестинско елече, пафти, на главата с бял яшмак (забрадка), а на врата с гердани, пендарки. "Шеталиците" носят кърпи "кланячки" , с които невестите се кланят на сватбата. В ръцете си носят цветя – теменужки, здравец, иглика, кукуряк, клонки от плодни дръвчета, преди всичко джанки.

Кулминацията на празника е т.нар. лазарско хоро. Всички момичета, участвали в ритуалите през деня, се събират и танцуват пред погледа на омъжените жени и ергените в селото. На това хоро мъжете избират своите бъдещи невести, а омъжените жени – своите снахи.

За автора

Вашият коментар