Да пием по бира днес

През 2008 година на 5 август за първи път се отбелязва международния ден на бирата, като по целия свят се организират най-различни официални събития в чест на пенливото пиво.

Бирата е една от първите специално приготвяни напитки в историята и вероятно се появява в средата на 10 хилядолетие пр.н.е., когато започва отглеждането на зърнени култури.

Ранните видове бира, макар и да се произвеждат по сходен начин, силно се различават по своите качества от масовите съвременни бири. Често те съдържат различни добавки, като плодове, мед, подправки и дори билки с наркотично действие. Хмелът, основен компонент на съвременната бира, започва да се използва сравнително късно, като е споменат за пръв път в Европа от един каролингски абат около 822 година и отново от Хилдегард от Бинген през 1067 година. Хмелът става все по-популярен и през 1516 година в Бавария е приет закон, според който бирата може да съдържа само вода, хмел и ечемичен малц.

Днес производството на бира е важен клон на промишлеността в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители, от бирарии, сервиращи собствена продукция, до предприятия с регионално значение.

В България бирата е едно от любимите алкохолни питиета, въпреки че често не се възприема като силно питие. Традиция е в летните жеги хората да се разхладят с една студена бира, а след юнашки запой да излекуват махморлука с кехлибарената течност.

Но каквито и традиции да има, най-хубавата бира е споделената с приятели и съчетаната с хубави моменти. Така че – наздраве за бирата и приятелите!

Вашият коментар