Ден на Благодарност

Днес Съединените Щати отбелязват Денят на Благодарността, ден, който  се е превърнал в един от най-значимите и важни празници за всички американци. Празникът винаги е последният четвъртък на месец ноември. Корените му са чисто религиозни, но сега се размива идеята дали денят е за благодарност към бога и неговата щедрост или благодарност към индианците, чиито земи бледоликите са отнели. За първо отбелязване на Деня на Благодарността се счита 4-ти декември, когато пилигримите преживели една тежка и студена зима на новия континент, благодарение на помощта на червенокожото местно население.
Към днешна дата почти няма семейства, които да не празнуват на този ден. Набляга се предимно на домашно сготвените ястия, а пълнената пуйка вече се е превърнала в традиция. Днешният празник и Коледа предизвикват най-голямо преселение на хора за кратко време. За Рождество Христово, както при нас, така и в Щатите се наблюдава масово преселване от малките градове в по-големите, но в дни, като тези, всеки би искал да е с близките си и да се стопли с домашно приготвена храна. Не липсват и театрални пресъздавания на историята на Деня на Благодарността, в които се благодари на индианците, че споделят земите си с белите, но никой не споменава дали това се е случило доброволно.
Интересен е фактът, че за английските колонизатори, от които тръгва празникът той далеч не е толкова важен. Има и разлика в деня, на който се отбелязва Денят на Благодарността по земите на Северна Америка. Докато в САЩ той е на днешния ден (последният четвъртък на ноември), при канадците се чества на втория понеделник от октомври.
 

За автора

Вашият коментар