Деца превземат Фейсбук

Едно ново проуване на Фондация „БГ сайт” сочи,  че над 80 % от децата от 1-ви до 4-ти клас имат профили в социалните мрежи, което е напълно недопустимо, тъй като по официалните правила те трябва да са поне 14-годишни, за да притежават такъв. Истината е, че родителите са тези, които са им направили тази „услуга“, вкарвайки ги по тоюи начин на място, на което не трябва да са.

Друг факт, който буди притеснение е, че децата изкарват между  4 и 10 часа пред компютъра със знанието на родителите и необезпокоявани. Това също е недопустимо, тъй като едно дете не трябда да стои повече от един час в Интернет, смята Жюстин Томс, основател на Фондация „БГ сайт” и организатор на кампанията „Сърфирам безопасно”.

Целта е превенция на децата между 6 и 12 годишна възраст от рисковете и опасностите, които крие Интернет пространството. Вече са обхванати над 1500 деца от различни български градове, а вчера, 27.02.2013г. бе проведен открит урок по безопасен Интернет с участието на над 70 деца от първи, втори и трети клас в СОУ „Паисий Хилендарски” в Пловдив.

Жюстин Томс подчерта стряскащия факт, че никой не говори с децата, особено от най – малките класове, за основните правила за безопасност в Интернет.

В момента България и Румъния са най – големите легални износители на момичета през сайтове за запознанства и социални мрежи и това се случва, заради подценяване на опасностите, които крие Интерент – съобщи още Жюстин Томс. Според нея, родителите трябва да се замислят за тези проблеми в аванс, а не когато децата им вече станат жертви.

Световната практика сочи, че още в предучилищна възраст трябва да започне обучението по компютърна грамотност и безопасен Интернет – коментират от Фондация „БГ сайт”. Междувременно, пловдивски четвъртокласник сподели, че още от 3-годишната си възраст влиза в Интернет, за да играе, а от 7-годишен се движи свободно във виртуалната мрежа.

В момента хлапакът дори е администратор на собствени страници във Фейсбук, но достъп до тях имат само неговите приятели.

internet_deza_0_10985

За автора

Вашият коментар