Стадион със соларни панели

През 2014-та година предстои световно първенство по футбол. То ще се случи в Бразилия, която обаче е на път да блесне с нещо повече от футбол. Страната  се надява да придаде на стадионите си нюанс на зелено. За какво точно обаче става дума?

За това, че вече е факт началото на изграждането на 1MW слънчева система на покрива на Арена Пернамбуко – стадионът в град Ресифе на източния бряг, който ще стане терен на местния отбор Nautico и ще бъде домакин на четири мача по време на Мондиала.

Инсталацията, която ще „лапне“ 10 милиона бразилски реали  ще бъде с площ 14 500 кв. м. Тя ще осигурява електричество само за стадиона, който в момента е в процес на изграждане и се очаква да бъде официално открит през юли.

Мощно рамо на идеята на бразилските компании Neoenergia и Odebrecht Energia,  са дали три международни агенции – Института за слънчева енергия при Политехническия университет в Мадрид, Института по електроинженерство и енергетика при Университета на Сао Пауло и американската Националната лаборатория за възобновяема енергия NREL.

Стадионът с 44 000 места ще се намира в предградие на Сао Лоуренсио да Мата, на около 18 километра западно от центъра на град Ресифе, и ще формира ядрото на спортното селище, което ще се изгради по повод спортния форум.

arena_pernambuco_cadeira_vermelha_1200

Вашият коментар