Един мъж и роботът му са отговорни за 8,5% от Уикипедия

Чудили ли сте се кой постоянно намира време да актуализира информацията в Уикипедия. И до колко е достоверна тя. Е, всички знаем, че всеки от нас може свободно да добавя статия в онлайн енциклопедията, но често когато ни интересува някаква информация я намираме там и то напълно актуализирана. Всъщност има много хора, които може би се забавляват като въвеждат различна информация и един от тях е Сверкер Йохансон.

В добри дни Сверкер Йохансон добавя повече от 10 000 материала в Уикипедия. Йохансон е далеч от най-плодовитите авторите на онлайн енциклопедията качил едва 2,7 милиона статии, или 8,5% от колекцията на Уикипедия, събирана през последните седем години.

53-годишният швед, за когото тази седмица писаха в The Wall Street Journal, работи като администратор и има степен по лингвистика, гражданско инженерство, икономика и физика на елементарните частици.

Неговите попълнения в Уикипедия покриват гама от теми: той качва подробности за буболечки, бръмбари и пеперуди, и особено горд от работата си, подпомагайки градове във Филипините. Но тъй като Йохансон използва бот, за да добавя записи, неговия подход е критикуван от останалите сътрудници, които го обвиняват в създаването на безполезни и скучни страници.    

За автора

Вашият коментар