Епопея на Забравените ?!?!

С интересни плакати осъмнаха в понеделник, няколко тролейбусни спирки и улични стълбове в Пловдив. Листовки с ликовете на български възрожденци се оказаха разлепени по уличните съоръжения, но интересното в случая не са самите листовки, а посланието, с което провокират за пореден път тази година пловдивчани.
Ликовете на Добри Чинтулов, Васил Левски, Иван Вазов, Елин Пелин, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски, Христо Ботев и Васил Априлов са подпечатани с въпросителният щемпел „ЗАБРАВЕНИ?“ и предлагат в долната си част свободно пространство, в което случайните минувачи, привлечени от образите да попълват с химикал, това което знаят за възрожденските герои на България. На въпроса, дали тези бележити личности, наистина са забравени все още има хора, които изпитват уважение и почит към ликовете на славните българи отговарят сериозно под снимките им.
Фактът, че импровизираните плакати вече няколко дни стоят непокътнати и непоругани от вулгарните първични набези на произволни драскачи, подсказва, че преклонение и почит към светлите исторически образи на България – има!
Минувачите, разпознаващи ликовете на прочутите българи, приемат по различен начин провокацията. Някой споделят, че това не ги интересува и че не биха попълнили празните полета под снимките на възрожденците. Други пък се възмущават от правописни грешки, които откриват в попълнените текстове и твърдят, че сме изпаднали не само в дълбока материална, но и в духовна криза.
Срещат се обаче и млади хора, които с трепет в сърцето разпознават в плакатите на спирката, лица различни от изкуствените гримирани ликове, които сме свикнали да гледаме, набедени от телевизията за герои и примери за подражание.
Анонимната кампания вероятно е част от движение възникнало на 1-ви ноември в социалните мрежи, под надслов „Забравените будители“, която има за цел да пробуди заспалият национален дух на младите българи. Ако трябва да се отговори еднозначно на въпроса дали народните будители на България са забравени, независимо от смесените чувства у гражданите – свидетели на кампанията.
Отговорът вероятно ще бъде „НЕ“, защото колкото и забравени и изоставени в миналото да изглеждат делата и великите саможертви на българските възрожденски герои, винаги ще има хора, които ще срещат нейде ликът на Ботев и в съзнанието им с почитание ще изплуват думите „Той не умира!“
 
 

Вашият коментар