Градската художествена галерия приютява цветовете на Корея

„Цветовете на Корея“  – това е надсловът на изложбата, която се открива от днес – 14.11.2012 в Градската художествена галерия в Пловдив. Творбите на художничката Анна Ким разкриват традиционна корейска живопис в жанра минхуа, популярен в Корея между 17 и 19 век.

След големия успех на корейската изложба в София, Варна, Стара Загора и Велико Търново експозицията гостува в Пловдив. Проявата включва още фотоизложба „Усещане за Корея” и дегустация на корейска кухня на фона на традиционна корейска музика. Целта е да се популяризира корейската култура и изкуство у нас и така да динамизира културният обмен.

Художничката Анна Ким е съпруга на корейския посланик в България. За създаването на цветните си импресии тя използва различни техники – масло, акрил, пастел, гваш. Запазената й марка е естествен скален прах – традиционен материал в Корея.

Ценителите на изкуството ще се насладят на спонтанни цветни колажи, изпълнени в ярки смели цветове, характерни за корейското декоративно изкуство от това време, както и на изтънчени монохромни рисунки, впечатляващи с чистота на линията, с внушението на смисъла на националната традиция и чувствителност.

Изложбата ще присъства в Градската художествена галерия  до 2 декември 2012 г.
 

 

За автора

Вашият коментар