Хора в кома общуват с външния свят

Човек в кома може да общува с външния свят – това е забележителният извод, до който са стигнали Канадски невробиолози. Учените от  Университета на Западен Онтарио твърдят, че различават сигнали на мозъка на пациент, който вече 10 години е във вегетативно състояние, информира Би Би Си.

Невробиолозите внимателно наблюдавали реакцията на кръвоносните съдове на главния мозък на 39-годишния Скот Раутли. След като изучили реакцията на определени участъци на мозъка на някои задавани въпроси на здрави хора, невробиолозите започнали да задават същите въпроси и на пациента, едновременно наблюдавайки кръвоносните съдове.

Според учените, резултатът е надминал всички очаквания: те ясно уловили отговорите „да” и „не”. Например, 39-годишният канадец Раутли, получил сериозни травми на главата преди 12 години при пътно-транспортно произшествие, съобщил на специалистите, че не чувства болка.

 

Невробиолозите се убедени, че новият метод на „общуване” с такива пациенти ще помогне на много хора с аналогична диагноза да съобщават на околните за мислите и желанията си.

„Скот показа, че е способен на умствена дейност”, посочва ръководителят на екипа професор Ейдриън Оуен.

 

 

 

Вашият коментар