Google и ЕК си стиснаха ръцете

Google и Европейската комисия са постигнали споразумение относно практиките на интернет търсачката на компанията. Така тя ще избегне грозящите я строги санкции, след като дълго време не изпълняваше изискванията на ЕК, пише dnevnik.bg.
Google няма да променя самия алгоритъм на търсачката си. Компанията обаче се задължава ясно да отбелязва кога резултатите от търсенията водят до нейни продукти и услуги, и дори да показва линкове от конкурентни търсачки.
Влизането на промените в сила ще отнеме още няколко седмици. Предстои споразумението да бъде разгледано от конкурентите и останалите участници в индустрията, които трябва да го одобрят.

Проверката на ЕК стана факт след получени оплаквания на конкурентни компании като Yelp и TripAdvisor. Фирмите изразиха опасенията си, че Google може да насочи приоритетно резултатите към своите продукти. Това доведе до мащабна проверка, която отне около две години. Споразумението ще има 5-годишен срок. Ако компанията го наруши, ще рискува глоба до 10% от световните си продажби.

 

 

Вашият коментар