И Skype може да бъде хакнат

Ето че считаният едва ли не за непробиваем  Skype има сериозен проблем.  До този извод са стигнали братята руснаци. Те твърдят, че са открили доста сериозен проблем в сигурността на популярната програма за безплатни онлайн разговори Skype. Чрез него всеки може да хакне избран Skype акаунт, като се нуждае само от имейл адреса, с който е регистриран, съобщава The Next Web.

Към момента Skype и Microsoft нямат  отговор на открития проблем, но твърдят, че вече са предприели разследване разследване и проверка. След анализ на резултатите ще бъдат взети , необходимите мерки за справяне с проблема.

Стъпките за хакването на акаунтите умишлено не се разкриват, за да се намали рискът за потребителите. Процесът е много прост, като позволява да регистрирате нов акаунт със съществуващия вече имейл. Skype ще предупреди за това и предлага замяна на паролата на съществуващия акаунт. След като бъдат "направени още едно-две неща", смяната на паролата става възможна, посочват откривателите на проблема. Така притежателят на акаунта остава без каквито да е права върху регистрацията си, освен ако не получи паролата.

Ако хакерът смени имейла, свързан с профила, възстановяването му чрез формата за забравена парола също става невъзможно, а в това време „доброжелателят“ придобива пълни правомощия върху акаунта ви.

За момента единственото решение на проблема е потребителите да сменят мейловете, с които са регистрирали Skype профилите си с други, които не са известни на никого.

Малко по-късно Skype публикува официално съобщение, в което казва, че функцията за подмяна на забравени пароли е временно спряна. Това ще бъде така, докато програмистите на компанията не приключат с проверката си и не въведат необходимите корекции.

 

skype002

 

 

 

За автора

Вашият коментар