Израстването в бедност кара ДНК на децата да изглежда старо

Не е тайна, че хората стават все по-уязвими към заболявания с течение на годините. Учените смятат, че част от това може да се обясни с предпазни капачки, намерени в края на нашите хромозоми, наречени теломери, които растат все по-къси с напредване на възрастта. Теломирите спомагат за предпазването на нашите гени от увреждане, така че тяхното скъсяване може да увеличи вероятността от развитие на рак или да показва общи признаци на стареене. Но по-възрастните хора не са единствените, които изпитват скъсяване на теломерите. Според ново проучване, публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ, деца, които растат в неравностойно положение също изпитват значителни нива на скъсяване на теломирите.

За да достигнат до това заключение, изследователите избрали 40 9-годишни афро-американски момчета, като представителна извадка от 4500 деца. Учените установили, че момчетата, които са израснали в бедни домакинства, са имали теломери с 19% по-къси от колкото тези, израстнали в по-привилегирована среда. А също така и децата, чийто майки са променили партньорите си, имат намален теломер с 40% в сравнение с деца със стабилна семейна структура.

Разбира се само тези резултати не могат да се използват за предвиждане на бъдещото здравословно състояние на децата, тъй като учените забелязали, че въпреки начина по който са израснали, някои момчета са по-податливи на увреждане на ДНК от други. А и една извадка от 40 деца, не е достатъчна да се извлекат конкретни изводи за ролята на околната среда в цялостното генетично здраве.

Вашият коментар