Картонената катедрала в Нова Зеландия

През 2011 година силно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, унищожава емблематичната Англиканска катедрала от 1864 година в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Градът планира да построи нов храм, но това отнема значително време. Тогава на помощ идват архитектурните проекти на Шигеру Бан, майстор на временните картонени конструкции, който буквално за една нощ построява новата църква на града.

Картонената катедрала е построена да издържи до 50 години, което повече от достатъчно време, за да се проектира и изгради постоянна нова църква.

Конструкцията на временната сграда е направена  от 98 картонени тръби и осем контейнера, със сонди, образуващи внушително високо таван. Вместо да изгради проста сграда като временно решение, архитектът е направил нещо изключително и временната катедрала действително се превърна в място за поклонение.

Хартията традиционно е доста слаб материал, но според архитекта Шигеру Бан, тази структура е една от най-устойчивите на земетресения в Крайстчърч, защото материалът може да поеме шока от земетресение без да се разпада.

Картонените тръби са покрити с водоустойчив полиуретан и забавители на пламък, така че те няма да се поддаде на стихиите. От външната страна полупрозрачен поликарбонатен покрив добавя допълнителна защита на сградата и нейните обитатели. Катедралата може да побере до 700 души.

Една от най-впечатляващите части на този проект е прелестният стъклопис на входа. Цветните стъклени триъгълници показват снимки от фасадата на разрушената църква, гарантирайки, че част от любимата обител все още е жива.

За автора

Вашият коментар