Кой е „Рижият абат“?

На днешната дата светът губи двама музикални гении- Антонио Вивалди и Йохан Себастиан

На 28 юли 1741 г Антонио Вивалди умира във Виена, Австрия.  Той е считан е за един от най-големите представители на италианското цигулково изкуство от XVIII век и още приживе е признат в цяла Европа.

Антонио Вивалди, наричан „Рижият абат“, е познат най-вече с творбата си „Годишните времена“. Това са  четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи природни сцени в музика. Докато три от концертите са с оригинален замисъл, четвъртият — „Пролетта“ – заема мотиви от симфонията (увертюрата на първото действие) на операта му „Il Giustino“, композирана по същото време. Вдъхновението за тази творба навярно се е зародило от околностите на Мантуа.

 В "Годишните времена" Вивалди представя ромоленето на рекичка, птичите песни (различни в различните части на творбата), кучешки лай, бръмчене на комар, викове на овчар, буря, пияни танцьори, тиха нощ, лов, заснежени поля, деца, каращи кънки на лед, горящ огън. Всеки концерт е свързан със сонет от Вивалди, описващ сцените, претворени в музика. Те са публикувани за първи път заедно в Il cimento dell'Armonia e dell'Inventione (Опус 8) през 1725 в Амстердам от Le Cène.

 

по материали в интернет

За автора

Вашият коментар