Кой е бащата на кизомбата в България?

Гаро Узунян, наричан бащата на кизомбата в България, е човекът, който пръв въвежда кизомба като стил и танц у нас. Кани световноизвестни преподаватели, с които показва красотата и духа на този анголски танц. 

Гаро води уроци на международни фестивали тук и извън страната. Той успява да накара танцьорите да излязат от рамката на досега съществуващите правила за танцуване и провокира ново усещане за близост, в което да предадат, освен стъпките, които са изключително естествени, но и културата на един континент, който е колкото далечен, толкова и близък в търсенето на нови начини да освободим духа си.

Основните похвати в системата на Гаро Узунян са заимствани от психологията и африканските практики, които са комбинирани при овладяване на това танцово изкуство. В неговите часове се отделя специално внимание на емоционалността и усещането за танц, които предшестват умението да се танцува със сложни фигури и хореография на танца. Всеки, който е опитвал от познанието на Гаро У е усетил, че подходът и методиката му са еднакво приятни, както за начинаещи, така и за напреднали танцьори в социалните танци. Това прави Гаро Узунян един от най-търсените инструктори в България.

В момента Гаро Узунян развива своята собствена школа Casa de Baile в Пловдив, където провежда регулярни уроци по кизомба. Часовете на му трудно могат да бъдат наречени часове по танци, тъй като в тях всеки ще открие своята философия за едно усещане, което генерално може да се нарече танц, но в личен план кизомба е духовно израстване и близост, каквато самите ние си позволим.

Освен с преподавателска дейност, Гаро Узунян е познат и като създател и собственик на уникалния клуб за изкуство и култура „Библиотеката“, който е домакин на едни от най-стойностните събития в Пловдив. Там той е дал воля на въображението си и залагайки на нетрадиционни, но атрактивни материали е създал уникално арт пространство, което често е домакин на събития свързани с танцовата култура.

Всяка сряда любителите на нежна кизомба могат да се потопят в магията на танца и да споделят това усещане под звуците на едни от най-нежните съвременни песни от Африка и Европа.

За автора

Вашият коментар