Марица отново е шампион на България (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Жълто-сините" волейболистки защитиха короната си от миналата година по безупречен начин като спечелиха финалната серия в женската Национална волейболна лига Демакс+

Миналият сезон Марица стигна до исторически дубъл, печелейки титлата и Купата на България, отново след финални срещи срещу Левски

Пловдивчанки надиграха Левски (София) още в третия си мач – 3:2 (25:18, 20:25, 25:22, 22:25, 15:11)* в зала Христо Ботев и триумфираха със златото след 3:0 победи в шампионския плейоф.  В столичната зала гостенките се чувстваха почти като у дома си, тъй като агитката на Марица по трибуните бе много по-шумна и ентусиазирана от тази на софиянки.

Левски влезе много силно в мача. Подпомогнати и от очевадна грешка на първия съдия, който не видя аута при тяхна атака, Сините поведоха с 8:2. Марица обаче организира играта си и при 14:14 догони противника. 

Две разигравания по-късно гостенките вече водеха с две точки на техническото прекъсване. С много по-прецизна игра от противника момичетата на Иван Петков наложиха пълен контрол на терена и се изстреляха далеч напред до 25:18. Левски подобри играта си в нападение във втория гейм, разиграха се и сините блокировачки, докато атаката на Марица не вървеше.  При 21:17 угаснаха част от лампите в залата и мачът бе прекъснат за около половин час.  След подновяването му софиянки продължиха със своето надмощие и изравниха след 25:20.

Третата част вървеше на приливи и отливи до малко след второто техническо прекъсване.  Влизането на младата разпределителка Мирела Шахпазова като че ли вля свежи сили в редиците на маричанки.  Те наложиха лек превес, който ги изведе до 25:22, офомено с успешна блокада на перфектната в този гейм Милена Димова.  В следващата част шампионките поведоха с 12:7, но допуснаха серия от 9 поредни точки при сервиси на Ваня Върбанова, с които Левски обърна за 16:12.  Жълто-сините не успяха да се възстановят от този шок и най-добрата нападателка на домакините в този гейм Мирослава Паскова го затвори с мощна атака за 25:22.

На терена продължи да бъде нажежено и в решаващия тайбрек. Левски го започна с 4:1, но равенството бе възстановено при 4:4.  Лютата битка продължи до 11:10 за софиянки. Тук дойде моментът Марица да приключи нещата по шампионски. Пет поредни точки с Таня Събкова на сервис сложиха точка на спора и партито в жълто-синьо започна!

Мирослава Паскова стана топреализатор на мача с 24 точки за Левски. Най-резултатни за Марица станаха Милена Димова и Радосвета Тенева с по 15 точки. 

Снимки: Sportal.bg

Вашият коментар