На карнавал в Ксанти – Щом съм тук, ще се забавлявам

Хора, обвити в музика, добро настроение и шарени дрехи гонят зимата и посрещат пролетта в Ксанти. Място, което се намира само на около час от границата ни с Гърция. Ако ви е станало малко скучно през зимните дни, карнавалът в Ксанти е добра възможност да разпуснете. Той започва на 28 февруари, а кулминацията на веселбата е на 2 март. Над 200 000 души посещават по това време всяка година гръцкото родопско градче. "Щом съм тук, ще се забавлявам" е лозунгът на събитието, което включва парад, танци, фолклор, музика, представления на цветни платформи на фона на изобилие от местна гръцка кухня и вино.

Ксанти някога е било българско селище и се е казвало Царево. За първи път този карнавал се организира през 1926г. и традициите на честването му продължават до днес. Българският аналог на този фестивал е кукерството. С времето маскарадът изоставя традициите и се превръща предимно в купон, на който присъстват хора от различни държави.

Съпътстващите събития са различни изложби, улични театрални представления, прожекции на филми. Поне 40 трупи и организации участват в карнавала в Ксанти, представяйки народни обичаи. Шареното шествие дефилира по улиците на града и продължава до късна вечер. Завършва през нощта с ритуалното изгаряне на Tzaros  – символично чучело – на брега на река Косинтоси и с фойерверки.  

За автора

Вашият коментар