Няколко полезни съвети при пътуване в чужбина. ЧАСТ II

Продължение

Лято е и е време за пътуване, но колко често се замисляме за проблемите които можем д аимаме по врем на път.  Затова в сезона на отпуските ви представяме няколко полезни съвети при пътуване в чужбина.

Планирам почивка на море. Как мога да разбера дали водата за къпане ще е чиста и безопасна?

Всяка година преди началото на лятото ЕС публикува оценка на качеството на водите за къпане в Европа. Проверяват се над 21 000 места за къпане в 28-те страни от ЕС, Албания и Швейцария.  През 2014 г. качеството на водите за къпане в Европа е било високо, като 95% от местата за къпане са отговаряли на минималните стандарти за качество на водата, посочени в законодателството на ЕС. Голяма част от градските отпадъчни води вече се пречистват по подходящ начин, в моретата попадат по-малко нитрати, а реките са по-чисти от всякога. Така че, ако ще ходите на плаж това лято, вижте доклада и се наслаждавайте на почивката си.

Как да избирам морска храна от устойчиво рибарство?

Дори и когато сте далеч от вашия местен продавач на риба, не е необходимо да се лишавате от морска храна от устойчиво рибарство. Ако отидете на ресторант, не се колебайте да попитате сервитьора или готвача откъде е рибата и дали риболовът ѝ е устойчив. Уверете се, че рибата в чинията ви е с минималния законов размер. Изборът на продукти от устойчиво рибарство позволява на рибите да растат и да се размножават и по-този начин се гарантира наличието на запаси за следващите поколения.

Тази година можете да опитате и по-малко известни видове, като цацата, или риба от развъдници, например пъстърва, които са също толкова вкусни и могат да помогнат за намаляване на натиска върху запасите от по-популярни видове риба. Вашият избор има значение. За повече информация за продуктите от устойчиво рибарство вижте уебсайта на Европейската комисия за кампанията „Неразделни“.

Тъкмо завърших училище и се чудя какво да предприема? Как мога да получа помощ?

Притеснявате се за следващите стъпки, след като сте завършили образованието си? Лятото е добър момент да обмислите какво да правите по-нататък. Младежката гаранция може да ви помогне да си намерите работа: всички страни от ЕС са поели ангажимент да гарантират, че младите хора получават качествено предложение за работа, чиракуване, стаж или продължаващо образование в рамките на 4 месеца, след като напуснат системата на образование или загубят работата си.

Ако сте публичен орган, отговарящ за изпълнението на младежката гаранция, можете да използвате инструментите (вкл. визуални материали и приложения за социалните медии), разработени от Комисията с цел насърчаване на младите хора да се регистрират. 

Митнически и данъчни правила

В рамките на Европейския съюз не съществуват мита при пътуване от една страна в друга. Данъците (ДДС и акциз) са включени в цената и не дължите допълнителен данък в другите страни от ЕС, с изключение на случаите, посочени по-долу.

Ако се завръщате у дома от страна извън ЕС, правилата са различни и обикновено са по-строги

Алкохол

Няма ограничения за това, което можете да купите и да вземете със себе си, когато пътувате между страни от ЕС, стига то да е за лична употреба, а не за препродажба. Всяка страна определя ориентировъчни количества за това дали алкохолът и тютюневите изделия са за лична употреба. Ако носите по-големи от тези количества, могат да ви зададат въпроси, за да проверят дали имате търговски намерения. Ориентировъчните количества не могат да са по-ниски от долупосочените, така че можете да носите със себе си:

10 литра спиртни напитки,

20 литра подсилено вино (например порто или шери),

90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино),

110 литра бира.

Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си стоки, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат. За алкохола тези граници са:

1 литър спиртни напитки над 22 об. % или 2 литра подсилено или пенливо вино,

4 литра непенливо вино,

16 литра бира

Тютюневи изделия

За тютюневите изделия също има ориентировъчни количества за разграничаване на лична употреба от стопанска дейност. Минималните количества са:

800 цигари,

400 пурети,

200 пури,

1 кг тютюн.

Ако влизате в ЕС от страна извън Съюза, можете да донесете със себе си тютюневи изделия, освободени от ДДС и акцизи, за лична употреба в строго определени граници. Същото важи, ако пристигате от Англо-нормандските острови, Гибралтар, Канарските острови или други територии, където правилата на ЕС за ДДС и акцизите не се прилагат.

Парфюм и други стоки

Ако пътувате по въздух или по море, можете да донесете със себе си стоки, различни от алкохол и цигари, на стойност не повече от 430 евро, а ако пътувате с автомобил, влак или по река или езеро — на стойност не повече от 300 евро. Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница за пътници на възраст под 15 години, като тя не може да е по-ниска от 150 евро.

Месни и млечни продукти

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните.

Пътуване с пари в брой

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

Лято е и е време за пътуване, но колко често се замисляме за проблемите които можем д аимаме по врем на път.

За автора

Вашият коментар