Няколко градски фестивала до края на лятото

Лятото е време на най-голям релакс. Самата мисъл, че е лято ни отпуска и ни кара по-лежерно да гледаме на нещата, да не се тревожим толкова много и да обръщаме повече внимание на малките неща.

Този сезон е изпълнен с фестивали, събития, спортни атракции и забавления из балкана, морето и дори в големите градове. За ваше улеснение и за да ви подтикнем да се отпуснете и разсеете от жегата и ежедневието, ви предоставяме един списък на по интересните събития, които ще се случат това лято в градовете в България. 

Пловдив 

От 4 до 8 август ще можете да се насладите на великолепния Международен фолклорен фестивал, който се провежда в Пловдив вече за 20-ти път. Както по традиция, ансамблите ще започнт дефиле от площад „Стефан Стамболов“ в 17:30 до Античния театър, където ще се проведе концерт от 20:00 часа. Тази годината зрителите ще могат да се насладят на танцьори от Грузия, Латвия, Гърция, Корея, Китай, Сърбия, ПФА „Странджа“, ФА „Тракия“, ансамбъл „Войводинци“ и колективите от „ХОПНИ МИ, ТРОПНИ МИ“. Един невероятен фестивал, който наистина си струва да се посети. Всяка държава показва народните си танци и кара зрителя да потъне в културата и историята им, с които са пропити танците им. А Античният театър в ранната лятна вечер е прекрасното място да се извисяват народни ритми и да се насладиш на нещо едновременно различно и традиционно. 

Sounds of the Ages ще се проведе на Античния театър от 12 до 20 септември. На 12 септември ще можете да се насладите на 2 CELLOS, на 18 – APOCALYPTICA, на 19 – OPETH  и на 20 – MACACO. Това е петото издание на фестивала. За откриването на 12 септември, което ще се извърши от 2 CELLOS, които се завръщат за втора година с още по-грандиозен коцерт, билети могат да се загубят от eventim.bg на цената на 60 и 80 лева. Sounds of the Ages цели да убедини фенове на рока и ценители на изкуството за едни незабравими дни през оставащите топли дни на тази година в стария град на Пловдив. 

Арбанаси 

Намиращото се на около 4км североизточно от Велико Търново селище Арбанаси изживява своя културен бум през 17 и 18 век, когато става заможен център на изкуството, земеделието и търговията. Днешно време Арбанаси привлича туристите с голямото си културно-историческо богатство. В период 10-14 август в Арбанаси ще се проведе Arbanassi summer music. Тазгодишното издание ще е домакин на едни от най-добрите композитори от няколко Европейски страни, като тази година фестивалът ще се фокусира върху невероятната музика на чешките композитори Leos Janacek и Bohuslav Martinu. Работещата и живееща в Лондон, Добринка Табакова, ще бъде българският представител. Невероятните й изпълнения са събуждали въображението и са провокирали пълната подкрепа на световната публика и водещи музиканти. Отличната акустика на църквата Архангел Гавраил и Михаил ще допринесе за превръщането на тези три вечери в напълно незабравими. 

Троян (село Орешак)

Тази година в село Орешак от 1 до 10 август ще се проведе Балкански иконографски събор с участието на иконописци от Румъния, Гърция, Македония и Русия. Иконографските школи са много силно развити в поканените на събора страни. Събитието ще даде възможност на посетителите да се докоснат до християнските иконографски традиции. 

Копривщица

В периода 7-9 август ще се проведе 11-тият Национален събор на българското народно творчество в Копривщица, който се провежда на всеки пет години. От 1965г. съборът събира музиканти, разказвачи на народни предавания, групи за народни обичаи, танцьори, певци от цялата страна и чуждестранни групи, пресъздаващи български народни танци и обичаи в местността Войводенец. Фестивалът има конкурсен характер, като всички изпълнители трябва да представят програми, базирани на областта, от която идват. На всяко издание на събора се събират хиляди изпълнители. 

Морските събития това лято може да видите ТУК.

 

Вашият коментар