Общината иска да тегли 3,7 млн. заем, обсъжда го с пловдивчани

Община Пловдив не знае за какво ще използва над 1 млн. лева от предвидения за теглене заем от фонда „ФЛАГ“ на стойност 3,7 млн. лева. Това стана ясно от общественото обсъждане, което се проведе на 22 април в залата на Общинския съвет пред десетки граждани и журналисти.

Според обясненията на двамата заместник-кметове Розалин Петков и Димитър Кацарски около 2,650 млн. лева от парите ще се използват за проекта за нови фонтани в Цар Симеоновата градина, в която сума влиза и допълнително собствено дофинансиране от общината на европроекта.

За останалата сума от около милион и 40 хиляди лева обаче никой от общинските служители не успя да отговори ясно къде ще се изразходват. Единственото, което обществеността разбра, е че се предвижда ремонт на Дондуковата градина – без да бъде обяснено нито защо има нужда да се прави ремонт точно там, нито какво точно се предвижда, без да се покаже проект или поне идея какво ще се изгражда.

Общинарите споменаха и за втори парк в район „Източен“, но отново никой не успя да отговори къде точно ще се намира този парк – дали става въпрос за нов такъв на ул. „Богомил“ или ремонт на съществуващия парк „Каменица“ на бул. „Източен“.

На практика, от всички присъствали в залата на ОбС, всички изказали се за протокола – около 15-ина души (сред които архитекти, инженери, юристи) бяха категорични негативни становища, поради неясния начин на харчене на парите от общината.

Според общинските служители, мнението на гражданите ще бъде взето предвид, когато се обсъжда и се гласува поредният заем, който Община Пловдив смята да тегли, но почти всички присъствали изказаха съмнение, че въпреки отрицателното мнение на гражданите, общинарите все пак ще гласуват заема.

Снимките – фейсбук страница "Цар – Симеонова градина"

За автора

Вашият коментар