Отбелязваме Никулден

Днес, 6 декември,  честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец – Никулден.

Най-популярният светец на християнската църква е почитан от всички религии и езичници, като Чудотворец. Той е повелител на морските стихии и покровител на моряците и рибарите. В народните вярвания св.Николай плава на златен кораб и притежава силата да усмирява бурите и морските стихии.

За Никулден на масата се слага специален курбан "рибник". Той се приготвя от риба с люспи, защото безлюспестат символизира беднотия. Никулденските благословии пожелават на стопанина имането му да се множи като люспите на рибата. За празника се приготвя още никулденски колак, на който се изобразява кораб.

Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай, за да е пази от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата. Вярва се, че това е един вид заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.

 
 

За автора

Вашият коментар