Откриват официално единствения в България нимфеум край Каснаково

Светилището на нимфите и Афродита край село Ксанаково се намира само на няколко километра от главния път Хасково-Пловдив . През 1968 год. обектът е обявен за национален паметник на културата.

Това е най-добре запазеното тракийско светилище и единственият нимфеум в България. Първите разкопки са били през средата на миналия век, когато става ясно, че древното тракийско светилище е било част от римска вила, собственост на тракиеца Тит Флавий и съпругата му Клаудия Монтана. Той получил тази земя като награда за 30 годишната си вярна служба към Рим и там, край трите извора с лековита вода, Тит вдигнал голям амфитеатър, храм и помещения за поклонниците.

Надпис, издълбан върху лицевата страна на каменния свод над централния извор на светилището, гласи:

"На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита."

Години наред светилището е тънело в забрава, а много от артефактите се предполага, че са разрушени по времето на строежа на пътя Пловдив-Хасково през 1923 година.

Разкопките на обекта се финансират от ЕС и подпомагат от община Димитровград. 

Ръководителят на археологическия обект Веселка Кацарова е главен асистент от националния институт по археология към БАН. Едно от най-значимите открития е е това на римски мавзолей от времето на император Александър Север, а за ценна находка се смята  детайл на римски сандал от крак на голяма статуя.

Светилището на нимфите и Афродита включва останки от култови постройки, датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни, разположени върху елипса.

Много хора посещават мястото с вярата, че водата в малките извори на нимфеума е лековита. Тя блика от цепнатина в скалата и е кристално чиста. През времето на турското владичество светилището било известно, като "Гяур бунар" (тур. – кладенец на неверниците), което вероятно означава, че е било почитано от българите и през късното средновековие.

Единственият нимфеум в България ще бъде официално открит с балетен спектакъл в събота 16 ноември от 12.30 часа на „Извора на нимфите” в Каснаково, след което ще има туристическа обиколка на мястото. За желаещите да присъстват, организаторите са предвидили автобус, който тръгва от София, а в Пловдив ще бъде в 10.30 часа пред хотел „Тримонциум”.

За автора

Вашият коментар