Отнесени от вихъра – един от най- големите бестселъри за всички времена

Една от най-невероятните и вълнуващи книги за всички времена безспорно в „Отнесени от вихъра“. Един роман пробудил духовете и оставил незабравими впечатления , със силата на словото  и въздействието му върху нас читателите. 

 Авторката Маргарет Мичъл  оставя трайна следа в американската и световната литература с написването на настоящата книга през далечната 1936 г. Мичел печели  и „Пулицър“ за книгата си на 3ти май следващата година.  От тогава до днес много неща са се изменили и отмрели, но едно е останало все така живо – образите на героите… не.

Обществен строй, порядки, начин на живот, това са неща, които просто могат да бъдат отнесени от вихъра, но има и такива, които са вечни – любовта…..

Всъщност Маргарет Мичъл написала само една единствена книга. Отделила й е цели  десет години и е озаглавила "И утре е ден" (това са думите на Скарлет О'Хара, с които романът свършва). Издателят възразил, че има романи със сходни заглавия и тогава авторката сложила заглавието "Отнесени от вихъра" (защото в текста Скарлет казва, че ще запази бащиното си имение Тара, въпреки че вихърът на войната между Севера и Юга е отнесъл стария свят).  И така вълнуваща история за любов и кураж в едно общество по време на Гражданската война се чете и днес.

За автора

Вашият коментар