Парижките по-тъмности

Всеки любител на пътешествията знае, че един от градовете, които си струва да посети в Европа, това е френската столица Париж. Едва ли можете да си представите този фантастичен град потънал в…тъмнина. Да, това предстои на града, прочут с големите си булеварди, засадени с кестени, най-прочутият от които е Шанз-Елизе, възпят в не една песен, както и с редица архитектурни забележителности.

Така или иначе Франция предприема драконовски мерки, целящи предотвратяване на светлинното замърсяване – една от основните причини за нарушаването на екосистемите и вредящо на съня на хората.

Затъмнението в града на Сорбоната и 324-метровото творение на Густав Айфел ще се случи от 1 юли, когато във всички нежилищни сгради един час след като и последният работник напусне помещенията ще бъде изключвано вътрешното осветление. Що се отнася до външното осветление на витрини и лампи, то също ще бъде спирано, но след 1 часа през нощта.

Дърпането на шалтера през тъмната част на денонощието в магазини и офиси ще има двоен ефект. От една страна ще пести безценна електроенергия, а от друга – ще намали светлинното замърсяване. Това твърди авторът на тази идея Делфин Бато  – министър на околната среда  на Франция.

И тук се сещам за прекрасната кино лента на Уди Алън „Полунощ в Париж” и ми е трудно да си представя града, лишил десетките двойки влюбени и хилядите туристи с част от своето обаяние. Така, че сега е моментът да кажа на почитателите на фотографията да побързат със снимките на среднощен Париж!

Все пак добрата новина е, че местните власти предвиждат изключения от правилото „тъмен Париж”, което обаче ще действа само на големи празници, каквито например са Коледните.

 

paris002

 

 

Вашият коментар