Пловдив 2019: Не ни трябват скандали месец преди решението на журито

Месец преди решението за това кой град измежду Варна, Велико Търново, Пловдив и София ще стане Европейска столица на културата през 2019-а, Пловдив бе разтърсен от поредния скандал в културните среди с уволнението на дългогодишния шеф на отдел "Култура" Йохан Девлетян. Това даде начало на лавина от коментари и нападки между различните среди в културния живот на града. По повод цялата тази ситуация, общинската фондация "Пловдив 2019" излезе с открито писмо до медиите и обществото. Публикуваме го без редакторска намеса:

Отворено писмо до всички, които обичат и подкрепят Пловдив

Кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата е кауза, зад която е важно да застанем ЗАЕДНО

Скъпи приятели,

Точно след един месец приключва надпреварата за Европейска столица на културата. На 5 септември ще бъде обявен българският град победител. В този един месец повече от всякога е нужно да демонстрираме, че всички ЗАЕДНО заставаме зад тази кауза и градът наистина иска и има нужда от това признание. През последните дни се появиха критици на част от културните политики в града.  Призоваваме в рамките на този месец всички да подкрепим нашата кандидатура и всеки, който обича Пловдив, да преглътне различията, да се въздържи от публични коментари и така да подкрепи своя град в тази важна надпревара.

Ние си даваме сметка, че нерешените проблеми са много и извършването на реформи е дълъг и сложен процес и затова сме се постарали много от основните ни градски и национални проблеми да залегнат в кандидатурата на града.  През последните три години екипът на фондация „Пловдив 2019“ и много доброволци, артисти, специалисти в различните сфери на обществения и културния живот,  помогнаха Пловдив да има една достойна кандидатура, с която премина първи кръг и с която вярваме, че имаме шансове да победим в началото на септември.

Разединение и противопоставяне обаче точно един месец преди крайното решение за културна столица на Европа ще бъде прието единствено като знак за липса на съпричастност към общата кауза – знак, който другите градове, които се съревновават с Пловдив, не демонстрират в момента. В този финален и напрегнат момент имаме крещяща нужда от позитивна подкрепа на цялото общество – медиите, хората, неправителствените организации, артистите, институциите, така че всички ЗАЕДНО да положим усилия, за да имаме шансове да бъдем Европейска столица на културата през 2019 година.

Предстои ни един напрегнат месец на подготовка, през който да убедим хората на Пловдив и журито, че ние можем и трябва да бъдем първата българска европейска столица на културата.

Имаме обща цел, имаме кауза и вярваме, че тя е еднакво важна за всички хора в града. Сега работим по организиране на финалното представяне на кандидатурата на Пловдив.  Нямаме нужда от разединение и противопоставяне. Имаме нужда от подкрепа и съпричастност, за да защитим най-добрата кандидатура. След  4 септември  със същото вдъхновение ще работим за това да обсъждаме и дебатираме проблемите на града и ЗАЕДНО да създаваме добавена стойност в културното развитие на Пловдив.

Джема Барух изпълнителен директор

Валери Кьорленски артистичен директор

екипът на фондация „Пловдив 2019“

Вашият коментар